Весић: Знатно ће се разликовати данашњи Београд и онај 2030. године

Нема коментара Share:

15.02.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић  изјавио је да ће се данашњи Београд и онај 2030.године разликовати по завршеној изградњи метроа, пет фабрика за прераду отпадних вода, седам нових мостова, два тунела и знатно већом просечном платом.

Представљајући Стратегију развоја Београда до 2030. године, Весић је истакао да ће до тада Београђани имати завршене две линије метроа које ће се протезати на 41,2 километара, и око 235 километара приградске железнице.

–Све приградске општине, осим Гроцке биће увезане железницом са поласцима у шпицу на 10 минута и на 45 минута ван њега. Тренутно се раде три велике фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу, Остружници и Обреновцу. Такође 2030. ниједно возило јавно-градског превоза неће ићи на фосилно гориво – навео је Весић.

Истакао је да је Град Београд од Европске инвестиционе банке тражио да до 21. фебруара распише конкурс за изградњу канализације на левој обали Дунава. Уколико то не учине, Град ће сам до 1.марта расписати конкурс, указао је заменик градоначелника за тв Пинк.

Стратегијом развоја Београда до 2030. године предвиђена је изградња седам нових мостова. Два на Дунаву и пет мостова на реци Сави, истакао је Весић и додао да су очекивања да тада просечна плата у престоници буде 200.000 динара.

–Биће изграђен Линијски парк, као и  100 мањих широм престонице. Такође предвиђено је уређење теразијског  платоа, као и ширење бициклистичких стаза за 150 километара – најавио је Весић.

Он је истакао да су одборници Скупштине града на јучерашњем заседању усвојили План генералне регулације који се односио на јавне површине.

–Таквом одлуком смо заштитили Аду Хују и Велико ратно острво да остану паркови покривени шумом, док ће сви бесправно изграђени објекти морати да се уклоне. Такође смо заштитили Макиш као зелену површину, и заувек је сачували, али и све отворене зелене површине на Новом Београду. Сада тамо више није могуће градити – навео је заменик градоначелника.

Он је истакао да су одборници усвојили и одлуку да се стара шећерана, као и стара топлана на Коњарнику прилагоде простору за развој културе и уметности.

–Пре свега биће намењени младим људима, неафирмисаним бендовима а чије ће подухвате финансирати Град Београд  – указао је Весић и подсетио да су одборници усвојили и предлог локације за изградњу гимназије и средње стручне школе у насељу Борча

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Мобилна експозитура Банке „Поштанска штедионица” у петак и суботу на пијаци „Звездара”

Следећа вест

Весић: Буџет Београда износи 1,411 милијарди евра

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *