Радојичић: Данас одајемо почаст настрадалима и чувамо сећање на херојство погинулих у шестоаприлском бомбардовању Београда

Нема коментара Share:

06.04.2022.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је поводом 6. априла, дана када је 1941. године бомбардован Београд, изјавио да сећањем на овај дан чувамо успомену на све храбре људе који су дали своје животе током Другог светског рата. 

– На данашњи дан, пре 81 годину, без званичне објаве рата, нацистичка Немачка је започела бомбардовање Београда, чиме је тадашња Краљевина Југославија ушла у Други светски рат. Њихове ваздушне снаге су бомбардовале наш град у четири налета, 6. и 7. априла. Тачан број жртава које су изгубиле животе у агресији никада није утврђен, али је процењено да тај број износи између 2.200 и 4.000. Данас чувамо успомену на све људе који су своје животе дали током Другог светског рата, како бисмо ми данас имали слободу. Одајемо почаст настрадалима и чувамо сећање на херојство погинулих – рекао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник је додао да је ово разарање Београда знатно променило историју и даљи развој града. 

– Изгорео је Мост краља Александра и Народна библиотека на Косанчићевом венцу са више од 350.000 књига. Уништени су бројни верски и образовни објекти, склоништа, болнице. Али, и после овог, као и после сваког напада, Београд је успео да се усправи, да настави путем развоја и остане град слободарског духа отворен према свима – истакао је Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Сећања на жртве бомбардовања Београда 6. априла 1941. године

Следећа вест

Положени венци у Карађорђевом парку

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *