Ада Хуја постаје урбана парк-шума

Нема коментара Share:

21.04.2022.
Главни урбаниста Марко Стојчић и председник Удружења „Супернатурал” Срђан Станковић представили су данас плански документ Града Београда којим је Ада Хуја планирана као парк-шума, а који је усвојен 14. фебруара на седници градског парламента.

Стојчић је подсетио да је пројекат „Линијски парк“, који данас представља најзначајнији пројекат у Београду када је уређење јавног простора у питању, покренут пре три године. 

– Линијски парк ће се налазити на простору бивше железничке пруге, која је представљала баријеру између урбаног дела града и савске, односно дунавске обале. Логично решење је било да  се пруга уклони планским документом који је урадио Урбанистички завод Београда. У међувремену је простор проглашен јавном зеленом површином, чиме је практично почело уређење читавог простора. Расписали смо конкурс на којем су могле да учествују само младе архитекте, до 40 година, као и да сви буду рођени у Србији. Имали смо понуде страних архитектонских кућа, али смо одлучили да шансу дамо нашим младим стручњацима. Добили смо 10 решења, на којима је радило укупно 55 младих архитеката. „Колаж“ од 10 целина је почео да се реализује првом целином која се налази у наставку парка код Бетон хале. Недавно се ту, после готово 100 година, поново указала „Водена капија“, која ће бити реконструисана, а након тога настављамо рад на преосталих девет целина – рекао је Стојчић.

Он је нагласио да су се председник Удружења „Супернатурал” Срђан Станковић и његови сарадници са много енергије бавили самим шпицом Аде Хује, те да је једино логично и смислено било да се цео тај простор претвори у јавну зелену површину. 

– Ово је природни завршетак градског дела обале Дунава, а са друге стране када прођемо кроз Линијски парк долазимо до Аде Циганлије. Та два пола великих зелених површина ће драстично помоћи у формирању знатно бољег еко система и еколошке слике у Београду. Град Београд има довољно грађевинских парцела, ово је деценијама било планирано за урбанизацију, а ми смо томе стали на пут. Реализација овога је сада реална и могућа – појаснио је Стојчић.  

Он је подсетио да је 14. фебруара Скупштина града усвојила План генералне регулације, којим је простор Аде Хује проглашен јавно-зеленом површином. 

– Нова градска парк-шума почиње од Панчевачког моста, где се завршава будући Линијски парк, на површини од 110 хектара. Уз Вишњичку улицу ће проћи прва линија метро система, што ће омогућити брз и лак долазак – најавио је Стојчић. 

Он је додао да сада постоји правни и плански основ да се крене у решавање имовинско правних питања.

– Након тога ћемо ићи на конкурс, где ћемо ангажовати младе људе и поново им дати прилику да уреде овај простор. Уређење градског парка-шуме ће се разликовати од Линијског парка, пре свега тематски јер је идеја да остане потпуно природан простор.  Не само да буде пошумљен, већ да има рекреативни садржај али у амбијенту који ће да делује попут нетакнуте природе. Сигуран сам даћемо у томе успети већ за две и по, до три године –  најавио је главни градски урбаниста.

Станковић је подсетио да, како је рекао, целој овој причи претходило око 15 година активизма и захвалио свима који су на неки начин дали свој допринос да данас имамо у планским документима Града Београда предвиђену праву урбану шуму, тренутно једину на десној обали Дунава. 

– Цела идеја Супернатурал фестивала је покренута пре 15 година да буде једна  платформа где ће се окупљати млади људи и породице и где ћемо уз забаву да промовишемо принципе заштите животне средине. Систем уласка на фестивал је 2009. године успостављен на бази улазница које су биле је такав да карте за фестивал биле су лименке уз које је улаз био бесплатан. Сакупили смо две тоне отпадног материјала које смо уручили Градској чистоћи и за вредност тог отпада купили контејнере за рециклажу – рекао је Станковић.

Он је нагласио сарадњу с бројним друштвено одговорним компанијама, али и са Министарством заштите животне средине и Републичком дирекцијом за воде и наравно са Градом Београдом и Секретаријатом за заштиту животне средине, те са „Зеленилом – Београд”, „Градском чистоћом” и „Беокомом”. 

– Идеја је била да се цивилни, државни и бизнис сектор укључе у пројекат, који је важан за све, представљајући „златни троугао” у заштити животне средине, уз важну помоћ научне заједнице и бројних факултета – нагласио је Станковић. 

Он је најавио да се „Супернатурал фестивал” сели на Аду Хују, где ће добити прави карактер и прави смисао, а то је – активистичка платформа за Аду Хују. „Супернатурал парк”, односно Дунавски парк како се сада зове, проглашен је за један од 25 најбољих пројеката у Европи. Друга важна ствар јесте да је Биолошко-истраживачко друштво „Јосиф Панчић” иницирало двогодишње истраживање флоре и фауне Аде Хује, а утврђено је да њен биодиверзитет буја. 

– Речно острво Ада Хуја представља јединствени природни ресурс и налази се у зони важног еколошког коридора. То је важан и вредан природни капитал – казао је Станковић. 

Догађају су присуствовали Андреја Младеновић, помоћник градоначелника, и Леонтина Вукомановић, која је са својим хором „Чаролија” учествовала на фестивалу. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Помоћ станарима зграде у Улици Хусинских рудара 24 коју је задесио пожар

Следећа вест

Весић: Београд покреће сајт „Отворени Београд” (OpenBelgrade) за сва избеглa лица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *