Отворен Осми фестивал међугенерацијске сарадње и солидарности

Нема коментара Share:

11.05.2022.
Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић отворила је данас у клубу за старе „Стари град 2” осми по реду Фестивал међугенерацијске сарадње и солидарности „Хеј, ипак је сада ок” који заједнички организују Геронтолошки центар Београд и Секретаријат за социјалну заштиту.

Манифестацији су присуствовали председник општине Стари град Радослав Марјановић, директор Геронтолошког центра Београд Срђан Димитријевић, а у програму су, заједно са најстаријим суграђанима ове градске општине, учествовали и ђаци петог и седмог разреда ОШ „Филип Вишњић”.

Наташа Станисављевић је подсетила да у Београду живи више од 350.000 људи који су старији од 65 година и укупно 400.000 пензионера.

– Град Београд подржава све активности које су усмерене на побољшање положаја наших најстаријих суграђана. То су пре свега људи који су изградили наш град и они представљају пример младима како се чува и поштује традиција. Наша идеја је да и млађим генерацијама приближимо рад клубова за старије како би сви заједно подржали концепт активног старења, као и да подржимо заједништво и преношење искустава са старије на млађе генерације. Такође, на овај начин радимо и на превенцији дискриминације, по било ком основу. По питању најстаријих, посебно наглашавамо да су они и даље активни чиниоци нашег друштва, принципи старења се морају уважити, а нарочито се морамо борити против насиља над старијим особама, јер дискриминација често одводи у насиље. Превенцијом се боримо против таквих и сличних појава и наставићемо ту борбу и убудуће – истакла је Станисављевићева.

Председник општине Стари град Радослав Марјановић нагласио је важност солидарности и потребе да млађе генерације брину и уважавају старије.

– Међугенерацијска сарадња треба да доведе до тога да наши најстарији суграђани имају обезбеђене све потребне услове за своју генерацију, и управо зато је Општина Стари град посветила много пажње и активности старијим суграђанима. У претходном периоду, због епидемије вируса корона, наши старији суграђани нису имали прилике да користе одређене програме, но како је ситуација сада знатно боља нудимо им и бесплатне излете, бесплатно пливање, различите радионице и друге програме како би они били што активнији. Та генерација је својим радом градила Београд и заслужили су да им посветимо пажњу и да кроз међугенерацијску сарадњу развијемо солидарност код младих када су у питању потребе старијих генерација – казао је Марјановић.

Директор Геронтолошког центра Београд Срђан Димитријевић је подсетио да ова установа има 33 добро опремљена клуба на територији свих градских општина и указао да су добри односи и разумевање старијих и младих генерација кључни за опстанак сваког друштва.

У клубовима за старије се пружају услуге којима се задовољавају најразличитије егзистенцијалне потребе особа старијих од 65 година (исхрана, сервисне услуге као што су: прање, сушење и пеглање веша, одржавање личне хигијене и слично, као и потреба за дружењем кроз многобројне интерактивне активности које се свакодневно реализују).

На годишњем нивоу услуге клубова користи преко 10.000 особа старијих од 65 година, а услуга се пружа 12 сати дневно у оквиру 33 клуба на територији града Београда. Сваке године се врши ревитализација објеката по исказаним потребама установе Геронтолошки центар Београд.

Активних корисника клубова на територији града Београда има око 9.000. У оквиру клупске мреже организују се различите активности као што су превентивна здравствена заштита, одржавају се литерарне, драмске и ликовне секције, фолклорне групе и групе певача као и бројне друге активности.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Сузбијање одраслих форми комараца

Следећа вест

Весић: Град улаже милијарду динара у лазаревачку путну инфраструктуру

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *