Никодијевић: Глобална неизвесност и цене енергената разлог за штедњу

Нема коментара Share:

25.10.2022.
Град Београд донео је одлуку о одлагању почетка грејне сезоне из рационалних разлога и јер су дневне температуре то омогућиле, рекао је данас председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић.

– Пред нама је зима која ће бити крајње неизвесна и штедњом правимо корак у правом смеру ка превазилажењу енергетске кризе. Енергенти и све друго што је важно пред зиму нису тема којом се Град Београд бави самостално нити на такав начин може да доноси одлуке. О томе се договара и одлучује на државном нивоу, а умногоме све зависи и од глобалне ситуације на тржишту енергената – навео је Никодијевић.

Он је подсетио да „Београдске електране“ немају могућност складиштења гаса, због чега имају уговор са „Србија гасом” који увози, складишти и дистрибуира гас. Део гаса, додао је Никодијевић, складишти се и у Мађарској. „Београдске електране” имају само могућност складиштења мазута, али количине које би биле довољне за период од једног до два месеца, у зависности од температуре.  

– У време када је Србија потписала с Русијом споразум о цени гаса од 300 долара остатак Европе је већ „имао“ цену од две хиљаде долара. Количину од шест милиона кубних метара, колико добијамо дневно, плаћамо по договореној цени са Руском Федерацијом. Дневне потребе Србије у зимском периоду су двоструко веће. Зато не можемо да се понашамо неодговорно, да радимо нешто чисто форме ради, а да не мислимо на то шта ће бити можда потребно у децембру или јануару. Такође, не смемо да заборавимо ни привреду, односно да је потребно осигурати неометано функционисање производње у кризним временима – рекао је Никодијевић.

Грејање станова на 25 и више степени, било би, дакле, нерационално и пуко испуњавање форме, оценио је Никодијевић.

– Права зима је пред вратима и не смемо дозволити ситуацију да не знамо како да обезбедимо енергенте за грејање школа, болница и других установа, као и станова. Такође, опаске да је прекршен закон одлагањем грејне сезоне нису тачне јер се грејна сезона и њено трајање не дефинише законом већ одлукама локалне самоуправе. Ако је нормално да се грејање укључи и пре 15. октобра уколико је хладно, онда је исто тако нормално да се одложи уколико су температуре високе. У много богатијим европским земљама од Србије рестриктивне мере поводом уштеде енергије много су радикалније од наших – поручио је Никодијевић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Планови детаљне регулације основа правилног развоја града

Следећа вест

Измена режима рада линије 303 у Врчину

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *