Награде на 65. Међународном београдском сајму књига

Нема коментара Share:

28.10.2022.
Жири 65. Међународног београдског сајма књига, који је радио у саставу Злата Бојовић (председница), Анђелка Цвијић, Драган Симеуновић и Бојан Јовић, разматрао је и оценио издавачку продукцију у категоријама за које се додељују признања. Награда „Издавач године у 2022” равноправно је припала издавачким кућама: „Прометеј” – Нови Сад и „Православна реч” – Нови Сад.

Награда за издавачки подухват године 2022. додељена је за Сабрана дела Станислава Кракова, „Службеном гласнику” и Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић”.

Награда „Најбољи издавач из дијаспоре у 2022” припала је следећим издавачима: Академији наука и умјетности Републике Српске за едицију „Одрживи развој и управљање природним ресурсима Републике Српске”, те Матици српској – Друштво чланова у Црној Гори за „Црна Гора кроз историјска документа (народ, језик, црква, држава)”, Јована Б. Маркуша. Посебно признање за допринос у области науке добила је књига „Културна политика Краљевине Југославије 1918–1941” Љубодрага Димића, издавачке куће „Филип Вишњић” из Београда.

Награда за дечју књигу године додељена је едицији „Знамените Српкиње из пера књижевница за децу”, „Пчелица издаваштво” д. о. о., Чачак, а жири је одлучио да награду „Специјално признање за издавача, књигу или стрип у 2022. години” добију: „Ков”, Вршац, за 50 година постојања; „Чигоја штампа”, Београд, за библиотеку „Ортограф”; „Дарквуд”, Београд, за стрипове „Корто Малтезе” и „Модести Блејз”, те Библиотека града Београда за едицију „Фестових 50”.

Награда „Богдан Кршић” за најлепшу књигу на 65. Међународном сајму књига 2022. године додељена је серијалу књига „Целокупна дела Бранка Вучићевића” у издању „Филмског центра Србије”, у графичкој опреми Борута Вилда. Поред ове књиге, стручни жири је у најужи избор уврстио књигу „Апотеоза анархија” Владана Папића, књигу „Дракула” Брема Стокера, у издању „Контраста”, трилогију „Црвена”, „Зелена”, „Жута” аутора Мишела Пастура у издању „Службеног гласника”, као и књигу „Орнаменти Србије” Милице Живадиновић у издању „Лагуне”. Такође, стручни жири има потребу да издвоји и похвали укупни утисак насловних страна књига „Арете”, које својом експресивношћу и веома вештом употребом неочекиваних колорита већ годинама представљају дах свежине на Сајму књига.

Награда за најлепшу дечју књигу припала је књизи „Бабарога” у издању „Креативног центра”, ауторке Јелене Живановић, коју је илустровао Борис Кузмановић. Специјално признање за младог дизајнера додељује се Ани Петровић за књигу „Стрипотерапија” у издању „Креативног центра”.

Фото: Сајам књига

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Никодијевић: Општина Гроцка добила први мобилни центар за опасни отпад

Следећа вест

Међународни митинг младих пливача за викенд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *