Бајковито наслеђе – дворци, принцезе, принчеви и змајеви

Нема коментара Share:

21.12.2022.
У оквиру „Београдске зиме”, традиционалне градске манифестације под покровитељством Града Београда, Завод за заштиту споменика културе је приредио за децу занимљив програм под називом „Бајковито наслеђе – дворци, принцезе, принчеви и змајеви”. Програм је планиран за четвртак, 29. децембар, од 12 до 16 часова.

На радионици од 12 до 13 часова у Заводу, најбајковитијој кући на Горњем граду Београдске тврђаве, деца ће се упознати са наслеђем града Београда – дворцима, принцезама, принчевима и змајевима. Биће речи о деспоту Стефану Лазаревићу, принцу и витезу, припаднику витешког реда Змаја. Такође, приказаће им се слике споменика културе који су некад били дворци у којима су живели прави принчеви и принцезе, краљеви и краљице из наше прошлости – Конак кнегиње Љубице, Конак кнеза Милоша, Стари, Нови и Бели двор. Најмлађи ће сазнати нешто више и о српским принцезама и владаркама, кнегињи Љубици Обреновић и краљици Марији Карађорђевић. На крају овог дела организоваће се дигитални квиз „Београд знам да чувам”, који представља прву апликацију о културном наслеђу Београда коју је подржало Министарство културе и информисања. За успешан рад на радионици деца ће као поклон добити бојанку „Наслеђе за децу” Завода за заштиту споменика културе града Београда.

У сарадњи са Националном асоцијацијом за старе и уметничке занате и домаћу радиност „Наше руке”, Завод организује од 13 до 14 часова радионицу заната који су се користили у најстарије време, на којој ће деца моћи да учествују у изради производа старих занатлија. Са њима ће бити опанчар, корпар, калиграф и имаће прилику да виде вез и мозаик.

Од 14 до 15 часова, дугогодишњи сарадници и пријатељи Завода за заштиту споменика културе града Београда – дечје позориште „Пан театар” одиграће представу „Златокосина новогодишња авантура”. Завод је спремио за децу и новогодишње пакетиће. 

Програму је могуће да присуствује тридесеторо деце, а пријаве су на имејл sladjana.milojevic@beogradskonasledje.rs

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Новогодишњи вашар на Звездари

Следећа вест

Шапић: Бициклистичка трка Београд–Бањалука спаја градове с једне и друге стране Дрине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *