Обележен Светски дан Рома

Нема коментара Share:

05.04.2023.
Заменица градоначелника Београда Весна Видовић обратила се данас присутнима на свечаности у згради Општине Врачар поводом Међународног дана Рома.

Она је у име Града Београда честитала Светски дан Рома и поручила да овај дан представља прилику да се покаже богаство ромске културе и историје, да се са њом боље упознамо и да говоримо о ромском доприносу нашем друштву.

– Грађани ромске националности чине у Београду најбројнију националну мањину, а како би се унапредио њихов положај, Град је донео Стратегију за социјално укључивање Рома и Ромкиња на територији града за период од 2022. до 2032. године. То је први такав документ који је донесен у Београду, а такође усвојен је и Акциони план за ову стратегију за период од 2022. до 2024. године, у чијој су изради учествовали представници ромских удружење и Национални савет ромске националне мањине – рекла је Весна Видовић.

Она је додала да оваква дугорочна стратегија показује намеру Града да се положају Ромске мањине у наредном периоду посвети дужна и преко потребна пажња. 

– Испуњењем циљева који су садржани у стратегији, а који се односе на образовање, запошљавање, здравствену и социјалну заштиту и становање, у највећој мери ће се побољшати и унапредити. У нашем граду примењују се различите мере подршке којим се остварују бројна права у области социјалне заштите, као и различите афирмативне мере у приступу образовању – прецизирала је заменица градоначелника.

Она је поручила да је у реализацији стратегије потребна сарадња свих градских служби, али и партнерство са Ромима, како би резултати били видљиви не само њима него и свим становницима Београда.

– Град Београд треба да буде добро место за живот свих грађана, што је визија ове стратегије. Вековима живимо заједно са Ромима, о којима знамо мало, осим површности и понекада предрасуда о њима. Потребно је да стално указујемо на положај ромске заједнице и њихова права, јер то су људска права којима се гарантују исте шансе за све. Сви морамо да будемо ангажовани на укључивању Рома у наше друштво, које не прихвата поделе – поручила је Весна Видовић.

Председник Светске организације Рома Јован Дамјановић поздравио је присутне и поручио да је Република Србија на високом нивоу у заштити и поштовању права националних мањина.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Продужен рок важења инвалидске паркинг-карте

Следећа вест

ЈКП „Ветерина Београд” збринуло залуталу животињу у Обреновцу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *