Одата почаст браниоцима Београда у шестоаприлском бомбардовању

Нема коментара Share:

06.04.2023.
Заменица градоначелника Београда Весна Видовић положила је данас на Земунском кеју венац на Споменик пилотима браниоцима Београда поводом обележавања Дана сећања на почетак Другог светског рата у Југославији и бомбардовање Београда 6. априла 1941. године. 

– Бомбардовање Београда подсећа нас на невине жртве које су погинуле у граду који је кажњен само зато што се није уклапао у тадашњу поделу света. У бомбардовању, које је почело у рану зору 6. априла 1941, на Београд је бачено око 440 тона разорних и запаљивих бомби, коришћене су и специјалне падобранске мине од хиљаду килограма, чија је експлозивна моћ изазивала страховита разарања. Београд је од напада из ваздуха бранио елитни Шести ловачки пук, лоциран на земунском аеродрому, и јединице противваздушне одбране Ваздушне зоне Београд. Потпуно је разорено више од 700 зграда, а теже оштећено скоро 2.000, међу њима и зграда Старог двора. Гађане су густо насељене четврти, болнице, Учитељски дом, Железничка станица, Главна пошта, земунски аеродром. У порти Вазнесењске цркве, првог дана агресије побијено је и рањено неколико стотина цивила, а више стотина грађана је страдало када је директно погођено градско склониште у Карађорђевом парку. Један од симбола страдања Београда у априлском бомбардовању 1941. јесте и уништење зграде Народне библиотеке на Косанчићевом венцу – подсетила је Весна Видовић. 

Србија и Београд су били на људској и победничкој страни у Другом светском рату и поносни смо на своју антифашистичку прошлост, оценила је она. 

– Наша обавеза је очување сећања на српске жртве, јер ми, Срби, водили смо само одбрамбене ратове, а то нажалост није било последње бомбардовање Београда. Данас одајемо почаст храбрим пилотима Шестог ловачког пука Војске краљевине Југославије, али и свима онима који су положили животе за отаџбину – нагласила је заменица градоначелника Београда. 

Венце су положили и министар одбране Милош Вучевић, представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, као и представници Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Полагањем венаца у Алеји страдалих обележен 6. април

Следећа вест

Продужен рок важења инвалидске паркинг-карте

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *