На Свечаној седници Скупштине града проглашени добитници „Награде града Београда”

Нема коментара Share:

12.04.2023.
Свечана седница Скупштине града одржана је данас, чиме је започело обележавање „Дана Београда”, који се традиционално одржавају од 16. до 19. априла. На седници су проглашени лауреати, добитници „Награде града Београда – Деспот Стефан Лазаревић” за 2022. годину. 

Према речима Николе Никодијевића, празник „Дани Београда” установљен је 2002. године у спомен на два значајна датума из историје нашег главног града. 

– То су 16. април 878. године, када се у писаним документима први пут појављује словенско име Београда. Други датум, који у оквиру „Дана Београда” обележавамо и прослављамо, јесте дан предаје кључева Града Београда кнезу Михаилу Обреновићу 19. априла 1867. године. Скупштина Града Београда ове године двадесет први пут додељује „Награду града Београда”, која од 2021. године носи назив „Награда града Београда – Деспот Стефан Лазаревић”. Одликујемо најбоље међу нама у деветнаест различитих области. И ове године, комисије састављене од најеминентнијих стручњака обавиле су замашан и изузетно одговоран посао. Требало је између великог броја номинација направити прво ужи, а затим и коначни избор, избор најбољих међу заиста изузетно квалитетним појединцима. С пуним поверењем, верујући у њихов избор, позивам представнике комисија да нам саопште одлуке – рекао је Никодијевић. 

Награда за књижевност и преводно стваралаштво за 2022. годину додељује се Горану Петровићу, за позоришно стваралаштво Милану Марићу, за филмско и радио-телевизијско стваралаштво Ненаду Павловићу, а за ликовно и примењено стваралаштво, визуелне и проширене медије Александру Денићу. Лауреат у области музика и музичко-сценско стваралаштво је Ирена Драговић, у области друштвене и хуманистичке науке академик проф. др Драган Симеуновић, а у области природне и техничке науке лауреати су др Катарина Гашић, др Невена Златковић и др Немања Кузмановић. 

За изузетно дело које представља допринос развоју медицине у 2022. години, награда се додељује проф. др Радоју Чоловићу, а за рад или резултате изузетне вредности појединца којима је дао значајан допринос развоју и унапређењу медицине проф. др Лазару Давидовићу. „Награда града Београда” за пољопривреду додељује се породичном пољопривредном газдинству Марка Николића из Велике Иванче, општина Младеновац. Награда за новинарство за 2022. годину припала је Сањи Анђелковић са Студија Б, а за образовање академику, проф. др Драгану Симеуновићу. 

Награда за спорт за 2022. годину додељује се Дамиру Микецу, а за заштиту животне средине Живојину Петровићу. 

„Награда града Београда – Деспот Стефан Лазаревић” за херојско дело за 2022. годину припала је Марку Драгићевићу, а за дугогодишњи рад и трајан допринос развоју Београда проф. др Урошу Дојчиновићу. Специјално признање за изузетан допринос у реализацији догађаја од значаја за Град Београд за 2022. годину додељује се кустоском тиму Музеја савремене уметности у Београду Мирославу Карићу, Александри Мирчић и Жаклини Ратковић. 

„Награда града Београда” за стваралаштво младих у области уметности за 2022. годину додељује се Олги Јанковић и Дамјану Јовичину, док у области науке није било кандидата. Такође, кандидата није било ни за област архитектуре и урбанизам, док награда за проналазаштво није додељена. 

Награда града Београда „Светислав Стојановић” за 2022. годину додељује се Данилу Дакићу, као појединцу, и Ватрогасно-спасилачком батаљону „Вождовац” у категорији награде за ватрогасну јединицу. 

Никола Никодијевић је на крају у име одборника Скупштине Града Београда и своје лично име упутио честитке добитницима, а комисијама захвалио на марљивом и преданом раду. 

Седници су присуствовали заменица градоначелника Весна Видовић, чланови Градског већа и градски секретари. 

Награде ће званично бити додељене 19. априла. „Дани Београда” се ове године одржавају под слоганом „Београд у срцу”. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Петсто бицикала у новој сезони акције „Паркирај и бициклирај”

Следећа вест

Богат програм обележавања „Дана Београда”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *