Богат програм обележавања „Дана Београда”

Нема коментара Share:

11.04.2023.
Овогодишњи „Дани Београда” биће обележени од 16. до 19. априла, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору. „Дани Београда” се обележавају у спомен на важне датуме из историје – 16. април 878. године, када се први пут у историјским документима помиње Београд, односно 19. април 1867. године, када је Београд симболичним преузимањем кључева града од турских власти поново постао српски град. 

На конференцији за медије обратили су се Андрија Бојанић из Секретаријата за културу Града Београда, Владимир Мијовић, директор Омладинског позоришта „Дадов”, извршног продуцента манифестације, затим Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда, те напослетку и Стефан Миленковић, наш познати виолиниста, чији ће концерт Београђани имати прилику да чују у суботу, 18. априла. 

Андрија Бојанић је подсетио да се „Дани Београда” обележавају 21. пут и истакао да осим „Дадова”, у организацији и програму учествују и друге установе културе којима је оснивач Град Београд. 

– Свака од установа која учествује у овогодишњем програму обезбедила је бесплатне улазнице за наше суграђане. Програме из области културе ове године одржавамо под слоганом „Београд у срцу”. Због православног Ускрса, ти програми ове године почињу нешто раније, 12. априла, када ће на Тргу републике бити отворена изложба под називом „Наслеђе на разгледницама Београда”. Очекује нас заиста богат програм којим се скреће пажња на непролазне културне и историјске вредности Београда – рекао је Бојанић. 

Владимир Мијовић је истакао да „Дадов” већ низ година учествује у реализацији „Дана Београда”. 

– Основни циљ је да ова манифестација буде масовна, да обележимо све значајне датуме и тренутке, као и да укључимо све установе културе којима је Град оснивач. Срећни смо заиста због доброг одзива тих установа, а Београђане очекује много тога уколико „испрате” програме који су припремљени за њих – рекао је Мијовић. 

Директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић нагласила је да установа на чијем је челу током последњих година активно учествује у програму представљања непокретног културног наслеђа. 

– Спремили смо неколико изузетно занимљивих пешачких тура – шетњи, током којих ће суграђани и гости нашег града моћи да сазнају много тога занимљивог из историје Београда – рекла је Оливера Вучковић. 

Прослављени виолиниста Стефан Миленковић је истакао да изузетно воли да наступа у свом родном граду, као и да ће посетиоци концерта моћи да чују веома интересантан репертоар. 

– Београђани ће имати прилику да, између осталог, чују „Кармину Бурану” Карла Орфа, али у верзији за виолину и камерни оркестар коју је спровела у дело наша млада композиторка Ана Крстајић – рекао је Стефан Миленковић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

На Свечаној седници Скупштине града проглашени добитници „Награде града Београда”

Следећа вест

„Васкршње чаролије” на Савском венцу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *