Никодијевић положио цвеће на спомен-обележје на Калемегдану

Нема коментара Share:

16.04.2023.
Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић, у оквиру обележавања „Дана Београда”, положио је данас цвеће на Спомен-обележје предаје кључева града кнезу Михаилу Обреновићу на Калемегдану. 

У складу са дугогодишњом традицијом, претходно је Кнез Михаиловом улицом прошао свечани дефиле предвођен питомцима Војне академије, који су носили заставе Града Београда, затим Полицијским оркестром, представницима Градске управе и Коњичке бригаде полиције, док је са Калемегданске терасе изведена почасна паљба Војске Србије.

Пре чина полагања цвећа, глумци Омладинског позоришта „Дадов” одиграли су сцену предаје кључева и подсетили на историјске околности овог историјског догађаја када је Београд постао слободан град.

Никодијевић је свим грађанима Београда честитао „Данe Београда”, које Град обележава до 19. априла.

– „Дани Београда” обележавају се поводом сећања на два веома значајна датума у историји нашег града. Први датум односи се на прво помињање имена нашег главног града у писаним документима из 878. године, а други на предају кључева нашег града кнезу Михаилу Обреновићу, када је Београд после вишевековне турске окупације постао слободан град – поручио је Никодијевић.

Он је подсетио да наш град има дугу историју и много значајних историјских догађаја који су се одиграли на овим просторима. 

– „Дане Београда” користимо као прилику да укажемо на све оне значајне историјске датуме који су се десили у нашем граду, као и на све оне историјске личности које су живеле, радиле, стварале и бориле се за овај град. Управо због тога, Скупштина Града Београда, заједно са свим својим културним и историјским установама, у току ове манифестације организује велики број догађаја, како би Београђане и наше госте ближе и боље упознали са историјом и културом нашег главног града – рекао је председник градског парламента.

Никодијевић је захвалио свима који учествују у организацији и обележавању ове веома значајне манифестације и позвао грађане да посете све програме које организује Скупштина Града Београда.

– Ове године „Дани Београда” имају још једну симболику будући да датумски падају на двеста година од рођења кнеза Михаила Обреновића, који је заслужан за ослобођење Београда од турске власти. Верујем да ћемо и у будућности имати прилике да славимо славну историју нашег града – рекао је Никола Никодијевић и том приликом свим верницима који данас славе Васкрс честитао овај најрадоснији хришћански празник. 

На месту на коме је положено цвеће, последњи управник тврђаве Али Риза-паша је 1867. године предао кључеве Београда кнезу Михаилу Обреновићу и српској војсци. По предаји кључева, на истом месту прочитан је и ферман султана Абдула Азиса, којим су београдска, кладовска, смедеревска и шабачка тврђава предате на управљање кнезу Михаилу.

Напомена: Линк са догађаја можете преузети са сајта infobiro.tv

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Одата почаст жртвама савезничког бомбардовања 1944. године

Следећа вест

Градоначелник Београда Александар Шапић: Нови слоган града ће бити – „Београд, град радости”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *