Шапић: Изградњом тунела и моста саобраћајно спајамо два најудаљенија дела града

Нема коментара Share:

03.07.2023.
Градоначелник Александар Шапић потписао је данас у Старом двору Меморандум о разумевању за пројекат градње тунелске везе од Карађорђеве улице до Дунавске падине, са приступним саобраћајницама, парковским површинама и инфраструктуром. Поред градоначелника, свој потпис на овај стратешки важан документ ставили су министар финансија Синиша Мали, в. д. директора Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Милан Вранић и овлашћени представник компаније „Power China International Group Limited” Јанг Бо, а догађају је присуствовала и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Обраћајући се присутнима, градоначелник Шапић је истакао да се потписивањем овог документа креће у реализацију једног великог пројекта који ће потпуно изменити саобраћајну слику града.

– Изузетно сам срећан што смо пројекте тунела и изградње новог Савског моста ујединили у један. Зато смо се и одлучили да не кренемо у изградњу моста, јер мислимо да мост не може да има своју потпуну улогу док не буде био завршен тунел. Завршетком велике саобраћајнице на Новом Београду, изградњом моста и тунела, спајамо саобраћајем два најудаљенија дела града, због чега смо овај пројекат и назвали „мали метро”. На тај начин ће се практично од центра Новог Београда па до Сланачког пута стизати за само неколико минута, без икаквог заустављања. Ово ће бити један од пројеката који ће највише да промени саобраћајну слику града – рекао је Шапић.

Градоначелник је додао да би требало да се реализацијом овог пројекта смањи загађење за око 13 процената.

– Надамо се да ће на пролеће, односно лето, пројекат тунела стићи пројекат моста и да ћемо у току следеће календарске године моћи да покренемо радове. Тог момента почиње један од највећих саобраћајних пројеката у Београду који ће суштински променити саобраћајни центар града. Све то ће бити у време пуштања у рад прве линије метроа. Уз обилазницу око Београда, свесни смо чињенице да Београд након завршетка овог пројекат неће више бити саобраћајно исти град – закључио је градоначелник. 

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо је нагласила да је овај пројекат веома важан за растерећење саобраћаја у центру Београда. 

– Србија је недавно изабрана за домаћина изложбе „Експо 2027”, чиме се додатно отвора могућност за развој Србије и Београда. Главни град Србије ће сигурно за ову прилику додатно развити инфраструктуру, што ће отворити нове могућности за нашу даљу сарадњу. Кинеске компаније имају пуно искустава када је изградња инфраструктуре у питању. Подсетићу да је Кина била домаћин летњих и зимских Олимпијских игара, као и „Експо” изложбе. Те компаније веома добро знају да раде у великим градовима и спремне су да поделе своја искуства – рекла је Чен Бо.

Министар финансија Синиша Мали рекао је да је овај пројекат велика и важна ствар за Град Београд, као и за све грађане Србије. 

– Ово је још један важни и капитални пројекат који покрећемо и који ћемо у наредних неколико година завршити. Замислите тунел који иде од Булевара деспота Стефана све до новог Савског моста. Тако ћемо умногоме смањити гужве и када су у питању Таковска улица и Кнеза Милоша. Смањиће се гужве, као и загађење у нашем граду. Нови Савски мост и нови тунел су два пројекта која показују колико је исправна наша економска политика и колико се трудимо да ниједан важни, велики капитални пројекат на зауставимо – истакао је Мали.

Он је подсетио да је недавно отворен још један део обилазнице око Београда, као и то да је отворен нови ауто-пут од Новог Београда ка Сурчину.

– Београдски метро се увелико ради, тако да 2028. године очекујемо да ћемо имати остварен вишедеценијски сан, а друга линија следи већ 2030. године. Граде се и раде многи други инфраструктурни пројекти. Почели су и припремни радови за нови национални стадион у Сурчину, а имали сте прилику да видите где ће бити и нови „експо” и нови београдски сајам. То су пројекти који покрећу Београд напред. Београд јесте локомотива развоја Србије, али није заустављен ниједан други велики развојни пројекат у Србији. По томе се Србија данас разликује од великог броја других земаља, већих и развијенијих од нас – истакао је министар Мали. 

Напомена: Видео-материјал са догађаја (обраћање, покривалицу и одговоре на питања новинара) можете преузети са следећих линкова:

обраћање: https://wetransfer.com/downloads/45ae9eb3aab59843f0fb3afb446d8e6620230703114007/62891297091f3680b7f04fe6303a495420230703114007/3f6903

покривалица: https://we.tl/t-zwa8DEMIdT

одговори на питања новинара: https://wetransfer.com/downloads/e348f1e9306504effb72232329c7b50e20230703152916/aab8ffda66d44534799c1ade45f11a6d20230703152954/facf8d

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Почела испорука граћевинских пакета избеглим лицима

Следећа вест

Комплетна реконструкција паркиралишта „Видин капија”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *