Шапић: Апликација „Београд плус” за плаћање карата и праћење линија ГСП-а активна од сутра

Нема коментара Share:

11.07.2023.
Апликација „Београд плус” за плаћање карата и праћење линија ГСП-а постаће активна од сутра. Захваљујући тој апликацији биће омогућен увид у читав систем ГСП-а, где се налазе возила јавног превоза и за колико ће минута стићи, најавио је градоначелник Александар Шапић на конференцији за новинаре у Старом двору.

– Захваљујући апликацији грађани ће јавни превоз моћи да плате путем кредитне картице, СМС-а или налога за плаћање, али и да имају информацију где се налази свако возило, колико станица је удаљено од њихове локације, те процену за колико минута стиже. Апликација ће имати и ширу функцију од јесени када ће путем ње корисници моћи да имају увид и у „београдску картицу”, са свим предностима које је Град обезбедио за њих – рекао је Шапић.

Градоначелник је најавио да ће од сутра на 318 киоска грађани моћи да купе папирну карту, од тога ће 250 киоска бити на стајалиштима, а 68 на најпрометнијим местима у центру града.

– У року од десетак дана на сваком киоску биће залепљена налепница са информацијом да се на њему може купити карта за превоз. Очекујемо да ће до краја лета папирне карте моћи да се купе на око 500 места. То ће бити сасвим довољно за све оне који не желе да користе систем СМС-а, који се за ових месец и по дана показао као систем који су сви прихватили и који функционише беспрекорно. Добили смо позитивну реакцију од многих фирми јер је сада то много ефикасније – истакао је први човек престонице.

Он је навео да ће до краја ове недеље бити примљено 150 контролора, како је и обећано, пре свега оних који су кривицом Кенткарта остали без посла, те да они неће вршити само контролу карата већ и контролу возила.

– Управо сам завршио састанак са свим приватним превозницима које сам информисао о неким новим правилима које ће, надам се, укалкулисати у свој систем функционисања, јер уколико то не буду урадили, биће кажњавани. То су, пре свега, чистоћа возила унутра и споља, као и систем климатизације који мора увек да ради када то изискује температура ваздуха. Такође, возила неће смети да напуштају своју руту која им је предодређена за тај дан. Многи од њих су то злоупотребили за ових месец и по дана када нисмо имали систем праћења и тиме показали колико им је стало до Београђана – истакао је градоначелник.

До сада нисмо могли, како је истакао, да знамо у сваком моменту где се тачно налази који аутобус.

– Захваљујући новом софтверу имаћемо апсолутну контролу и све податке о позицијама на којима се налази аутобус, па уколико се догоди да „скрене” са трасе биће аутоматски кажњен. Променили смо и правилник јер по досадашњем није било могуће написати већу казну од 200.000 динара по једном аутобусу, а сада ће то бити омогућено. Надам се да ће превозници озбиљно схватити своје обавезе и да више неће бити случајева попут клима-уређаја који не ради, прљавих аутобуса и слично. Наши контролори ће бити на терену и контролисати да ли су возила чиста, споља и унутра. То су кључне промене у систему јавног превоза. Грађани ће путем апликације моћи да пријаве све врсте неправилности, па ћемо проценити да ли је у питању нешто на шта је превозник могао да утиче или не – истакао је Шапић.

Поновио је да ће од сутра млађа популација поново имати апликацију на располагању, а управо су је млади највише и користили.

– Претходна апликација је била доста коришћена, а будући да је нова много боља и савременија, нема разлога да не очекујемо да буде и популарна. За око два до три месеца уградићемо још један „ГПС” систем да бисмо двоструко могли да контролишемо, те да ништа не може да се „провуче”. Приватним превозницима сам поручио да озбиљно схвате своје обавезе и да не тестирају нашу толеранцију – нагласио је Шапић.

Он је додао да је циљ Града да се возни парк ГСП-а обнови са 500 нових аутобуса и 100 трамваја, док ће се још видети у вези са набавком тролејбуса, чија је цена троструко већа од цене аутобуса.

– У међувремену ћемо радити на повећању квалитета јавног превоза и уверен сам да ће београдски јавни превоз у наредних неколико месеци бити један од најквалитетнијих у овом делу Европе – закључио је први човек српске престонице.

Видео материјал са догађаја може се преузети са следећег линка:

Обраћање градоначелника Александра Шапића

https://wetransfer.com/downloads/ab2df0e6d43ac2841efcccc42154650220230711121259/d634f29bfd7434066058465b6520957d20230711121259/61c2db
Претходна вест

Молба Београђанима да рационално користе воду за пиће

Следећа вест

Радови на водоводној мрежи на општини Земун

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *