Шапић: Нови вртић у Борчи, на седам хиљада квадрата и са 270 места, биће један од највећих у граду

Нема коментара Share:

24.11.2023.
Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је данас радове на изградњи вртића у Борчи, који би требао да буде завршен на лето следеће године. Како је том приликом истакао, вртић ће бити од великог значаја за житеље овог дела Палилуле јер се у близини налази и новоизграђени дом здравља, а у плану је и уређење паркинг-простора, чиме ће читава зона бити заокружена.

– Ово ће бити један од највећих вртића у граду, простираће се на скоро седам хиљада квадрата и у њему ће бити 270 места за боравак деце, распоређене у тринаест група. Објекат ће бити у складу са свим стандардима – навео је Шапић.

Подсетио је на недавно донете одлуке да у државним вртићима боравак буде потпуно бесплатан, да се повећају субвенције за боравак сваког детета у приватним вртићима на 33 хиљаде динара, да приватни вртићи добијају пун износ без обзира на то ако дете током месеца изостане, те да се новац уплаћује директно предшколским установама, а не на рачуне родитеља. Све то ће приватним вртићима знатно олакшати функционисање, обезбедити им стабилно финансирање и истовремено бити подстрек за отварање нових објеката, нагласио је Шапић.

– Родитељима ће такође бити знатно лакше, јер њима ће бити свеједно да ли су дете уписали у приватни или државни вртић ако не морају ништа да плаћају. Наша је процена да ће се највећи број приватних вртића уклопити у износ који Град субвенционише. То је практично још једна кључна мера како бисмо дошли до тога да не постоји ниједно дете које неће ићи у вртић. Мислим да смо близу тога – истакао је Шапић.

Када је реч о вртићима које Град Београд гради, Шапић је додао да или је расписана јавна набавка или су радови у току на девет објеката.

– Поред ових у Борчи, у насељу Браће Јерковић радови су далеко одмакли, а до краја године очекује се завршетак адаптације старе школе у вртић у Умчарима. Јавна набавка је расписана за објекат у Степојевцу, такође за вртић у Блоку 62, а пројектовање за вртић у Сунчаном брегу у Раковици се завршава. Месна заједница у насељу Зуце се преуређује у вртић са сто места, Општина Обреновац такође од наших средстава завршава вртић у Баричу, док ће у Овчи бити изграђена централна кухиња и објекат са 140 места. Наставићемо да градимо и да повећавамо капацитете и следеће године, а очекујемо да бољитку у овој области знатно допринесу и мере које смо донели, а за шта Град на годишњем нивоу издваја око шездесет милиона евра – казао је Шапић.

Према његовим речима, буџет Града објективно је био мањи, али да је и поред тога одлукама које су донете обезбеђено више од 100 милиона евра.

– Само за уџбенике нам је требало 17 милиона евра, а за ваучере у износу од 6.000 динара, који треба да почну да се достављају школама од следеће недеље, дали смо око 20 милиона евра. Ове године је проширен асортиман и неће бити укључена само спортска опрема и гардероба већ и играчке и беби-опрема. Такође, обезбедили смо 60 милиона евра за вртиће који су бесплатни, за услуге социјалне заштите, које су се до сада наплаћивале, а сада се не плаћају. Летос смо поделили више од 200 хиљада карата за бесплатне базене, што такође кошта неколико милиона евра. Затим, појефтинили смо карте за јавни превоз, на шта су Београђани добро одреаговали. Смањен је приход, али су људи почели више да купују карте када виде да опорављамо превоз – рекао је Шапић.

Он је додао да очекује да ће најкасније у првој недељи децембра на стајалиштима бити постављено првих хиљаду информационих табли, какве постоје у најразвијенијим градовима Европе, путем којих ће грађани моћи да виде где се возило налази и за колико времена стиже.

– Када се све ове ствари наброје, онда схватите какве смо мере морали да донесемо, а да притом ништа не буде угрожено. То је тако када имате другачије приоритете и водите одговорну социјалну политику. Тако је и са овим вртићем. Наставићемо да их градимо, али ћемо наставити и да доносимо мере да и они који се овим послом баве приватно могу нормално да зараде од тога, а да са друге стране Београђани имају прилику да упишу своје дете у вртић и да не плаћају ништа. То нам је циљ и то није нимало лако, како некима изгледа – истакао је Шапић и додао да је важно што људи виде да све то није утопија и празна прича, јер постоје ствари које су изнад функција, те да они умеју то да цене.

Напомена: Видео материјал са догађаја може се преузети са линка

https://wetransfer.com/downloads/f1b50acb02d514d58da59850fe7c6d8020231124132127/f9d28f309ae30fae0e8ea5718b3bac2e20231124132127/0b1d6a
Претходна вест

Шапић: Обнова Трга Николе Пашића и наставак изградње гараже у Влајковићевој улици крећу чим време то дозволи

Следећа вест

Шапић: Нова саобраћајница, проширење булевара и кружни токови – знатно растерећење саобраћаја у Новом Београду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *