Елзану Бибићу победа и рекорд Београдског полумаратона

Нема коментара Share:

26.11.2023.
Елзан Бибић обележио је четврто издање Београдског полумаратона на којем је по изузетно хладном времену учествовало рекордних 4.080 такмичара из 42 државе. Репрезентативац Србије је победио у трци на 21,095 километара са временом 62:15 минута, саопштавају из „Београдског маратона”.

Момак из Новог Пазара је оборио рекорд стазе, који је био у власништву Мароканца Мохамеда Ел Гаузанија, који је прошле године штоперицу зауставио на 62:43 минута. Бибићу су недостајале само четири секунде и да обори државни рекорд у полумаратону, који је остао у власништву Јанка Бенше из 1998. године и износи 62:11.

Поменути Ел Гаузани је завршио на другом месту. До циља је стигао за 62:57, док је бронзану медаљу освојио Чилеанац Карлос Мартин Дијаз са 63:53. Четврти је био Вијани Нијокумиза из Бурундија (65:09), док је као пети кроз циљ прошао Диксон Нијаканди са 66:47.

– Очекивао сам и хладније време, тако да ми је током трке било пријатно. Од старта сам кренуо јако, праћен прошлогодишњим победником Ел Гаузанијем из Марока. Стаза је веома захтевна, али и лепа, јер води кроз предивне делове Београда. Морам да признам да сам уживао. Пред крај сам био сигуран да ћу оборити државни рекорд и превише сам се опустио у последњих 200 метара. Није ми жао, јер сам на овако захтевној стази показао да сам спреман и за далеко бољи резултат. Морао сам нешто да оставим и за следећу годину – рекао је после трке Бибић.

Није било изненађења ни у трци дама. Кенијка Тереза Омоза, која је дошла у главни град Србије са најбољим резултатом, победила је са временом 72:38 минута. Кавалина Нахимана из Бурундија каснила је за победницом 16 секунди, док је још једна Кенијка Силвија Медуга освојила треће место са 77:06 минута.

У трци на 10 километара, у конкуренцији мушкараца, славио је Ђуро Борбељ, представник Србије, са резултатом 31:11 минута. Други је био Вјачешлав Соколов из Русије (31:55), а као трећи је на постољу завршио Урош Гутић (32:50).

На истој дистанци, у конкуренцији дама, прва је кроз циљ прошла Милица Томашевић из Србије (36:49). Бугарка Еми Памела освојила је друго место (37:47), док је трећа била Теа Божиновска из Македоније (37:51).

Како саопштавају из „Београдског маратона”, осим полумаратонске и трке на 10 километара, одржана је и „Сава осигурање породична трка” на 2,3 километра, која је имала хуманитарни карактер, а донирана средства намењена су Хуманитарној организацији „Дечје срце”.

– Овако масовна трка даје нам подстрек да наставимо даље и да следеће године ове бројке буду још боље. Фокус ће и у будућности бити на задовољству свих наших тркача и јединственом угођају које нуде трке у организацији „Београдског маратона” – истакао је директор „Београдског маратона” Дарко Хабуш.

– Елзан Бибић је био близу обарања државног рекорда, а и остали елитни такмичари су оправдали очекивања по веома хладном времену, па и из тог такмичарског аспекта можемо да будемо задовољни. Веома ми је драго да је и овај догађај попримио значајан међународни карактер, а за нас је свакако најважније да смо за ових годину и по дана вратили поверење тркачке заједнице у Србију и то је оно што нас све чини поноснима – закључио је Хабуш.

Београдским полумаратоном, који је одржан у организацији „Београдског маратона”, а под покровитељством Града Београда и уз подршку Српског атлетског савеза, стављена је тачка на овогодишњу тркачку сезону у Србији.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

  Следећа вест

Елитни тркачи „нападају” рекорд Београдског полумаратона

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *