Елитни тркачи „нападају” рекорд Београдског полумаратона

Нема коментара Share:

23.11.2023.
У групи од рекордних 4.000 такмичара, који ће у недељу 26. новембра трчати на четвртом по реду Београдском полумаратону, биће и неколико врхунских атлетичара спремних да угрозе рекорд стазе дуге 21,095 километара, који је постављен прошле године, саопштено је из „Београдског маратона”. 

Најбољи резултат у мушкој конкуренцији је у власништву Мароканца Мухамеда Ел Гаузанија и износи 62 минута и 43 секунде. Мароканац је и ове године на листи учесника. Са најбољим пријављеним временом долази Кенијац Диксон Симба Нијаканди, који је прошле године у Тревизу полумаратон истрчао за 60 минута и 39 секунди. Скоро минуту спорији улазни резултат има Чиленац Карлос Мартин Дијас (61 минут и 32 секунде). Личне рекорде испод 62 минута имају и Виани Нијокумиза из Бурундија (61 минут и 45 секунди) и Воркне Фикре из Етиопије (61 минут и 59 секунди) што наговештава веома узбудљиву трку.

У борби за висок пласман биће и Етиопљанин Демоз Бекеле (63 минуте и 05 секунди), а београдска публика ће свакако највећу подршку пружити репрезентативцу Србије Елзану Бибићу. Власник европске бронзе у дворани на 3.000 метара има најбоље лично време у полумаратону 63 минуте и 58 секунди, а најавио је да ће у главном граду Србије покушати да обори државни рекорд на овој дистанци који још од 1998. године држи Јанко Бенша (62 минуте и 11 секунди).

У конкуренцији дама, листу учесница предводи Тереса Омоса из Кеније, са најбољим личним резултатом 70 минута и 29 секунди, оствареним прошле године у италијанском Арецу. Само 13 секунди слабије време има њена сународница Силвија Медугу. Кавалине Нахимана из Бурундија требала би да буде у борби за сам врх са највреднијим остварењем од 71 минуте и 33 секунде.

Траса четвртог Београдског полумаратона је непромењена у односу на прошлу годину. Трчаће се централним београдским улицама од Цркве Светог Марка, преко Дорћола, Калемегдана и Бранковог моста. Осим полумартонске трке на 21,095 километара, већ по традицији ће 26. новембра бити одржана и трка на 10 километара. Обе трке стартоваће у 10 часова. Цео догађај имаће и хуманитарни карактер, с обзиром на то да се организује и „Сава осигурање породична трка” на 2,3 километра, где ће бити омогућено да се донирају средства као помоћ хуманитарној организацији „Дечје срце”.

Град Београд, који пружа огромну подршку „Београдском маратону” у организацији најмасовније спортске манифестације у нашој земљи, покровитељ је и четвртог Београдског полумаратона. Многобројне градске службе даће свој велики допринос у реализацији и овог међународног спортског догађаја.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Елзану Бибићу победа и рекорд Београдског полумаратона

Следећа вест

„Трофеј Београда” у шаху

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *