Весић разговарао са грађанима на речном ратном броду „Сава”

Нема коментара Share:

09.06.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић посетио је јутрос монитор „Сава”, речни ратни брод који је део Музеја града Београда, где је путем видео-позива  разговарао са грађанима о рзавоју града.

Он је подсетио да су пре неколико година Град Београд и Војска Србије уредили овај монитор и ставили га грађанима на располагање.

– Овај брод је саграђен 1904. године у Будимпешти и служио је за потребе Аустроугарске морнарице до 1918. године. Учествовао је и у нападу на Београд, те су са њега испаљени први хици у нападу Аустроугарске на Београд 1914. године. Већ 1920. године ушао је у састав морнарице Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, у којој је био све до 1941. године. Тада су га отеле усташе и служио је усташкој војсци до 1944. године, када је постао део Југословенске ратне морнарице, односно Народне армије. Део Ратне морнарице је био до 1959. године, када је напуштен, насукан и остављен да пропада деценијама – објаснио је Весић.

Весић је нагласио да је монитор „Сава” 2005. године проглашен за споменик културе.

– Брод се сада налази на преуређеном Савском кеју, близу Бетон хале и поред пристаништа. Позивам све да посете овај брод и да виде како водимо рачуна о историји Београда и Србије. Важно је да имамо различите могућности да деца науче нешто о нашој историји. Много је лепо да се посети овај брод са децом где вас чекају и стручни водичи који ће вам предочити историју брода. На овом броду се прелама последњих сто година историје Србије. Тако ми чувамо Србију и Београд и сећање на оно што се дешавало у нашем граду – закључио је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Топлодалековод Обреновац–Београд смањиће употребу природног гаса за трећину

Следећа вест

Весић: Београд отворен град који саосећа са људима који су побегли од рата из Украјине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *