Весић: Топлодалековод Обреновац–Београд смањиће употребу природног гаса за трећину

Нема коментара Share:

09.06.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић одржао је данас састанак са директором Јавног предузећа „Београдске електране” Радетом Бастом и представницима компаније „Power construction corporation of China” поводом почетка припремних радова на реализацији изградње топлодалековода Обреновац–Београд. 

Весић је подсетио да се реализација тог пројекта припрема неколико деценија, а интензивирана је последњих неколико година. 

– Овај пројекат постао је посебно значајан после енергетске кризе у свету, која је проузрокована ратом у Украјини. Показало се да смо били у праву када смо потпуно заборављени пројекат почели поново да реализујемо – казао је Весић. 

Реализацијом овог пројекта ће, према његовим речима, бити повезана Термоелектрана „Никола Тесла” са електраном на Новом Београду. 

– То ће омогућити повећање енергетске безбедности и поузданост система даљинског грејања, а такође и ниже цене даљинског грејања за грађане и привреду. Повезивањем ТЕНТ-а са даљинским системом за грејање у Београду смањиће се потрошња гаса за једну трећину. То ће бити велика уштеда за престоницу, с обзиром на то да је Београд највећи купац природног гаса у Србији – рекао је Весић. 

Он је појаснио да ће се за производњу топлотне енергије први пут користити топлотна пара из ТЕНТ-а. 

– На овај начин ће се грејати око 50 одсто свих корисника из система даљинског грејања на територији Београда. Такође, овај пројекат ће омогућити и модернизацију електране на Новом Београду и тиме поуздано снабдевање корисника – навео је заменик градоначелника. 

Весић је подсетио да је Термоелектрана „Никола Тесла” удаљена свега 29 километара од Новог Београда. 

– Заиста је чудно што и раније нисмо користили топлотну енергију из овог постројења, посебно ако имамо у виду да 97 одсто наших топлана у граду функционише на природни гас. Ово ће свакако омогућити поузданост система и велику уштеду – подвукао је Весић и додао да је предвиђени капацитет новог топловода 600 мегавата топлотне енергије. 

Подсетио је да је завршен топловод од топлане на Коњарнику и насеља Винча. 

– У новембру почиње производња топлотне енергије од отпада из постројења депоније у Винчи. Тако ћемо смањити потрошњу гаса за око шест одсто од укупне потрошње, а реализацијом пројекта топловода из Обреновца, смањићемо употребу гаса и за 40 одсто – навео је Весић. 

Он је најавио да ће се овим пројектом обезбедити и додатних 200 мегавата топлотне енергије за грађане Обреновца. 

– На овај начин ћемо покрити даљинско грејање за читав Обреновац. Свако село у општини, односно свака кућа биће повезана на даљинско грејање, што је по мом мишљењу озбиљан искорак у квалитету живота – истакао је Весић и захвалио компанији „Power construction corporation of China” на сарадњи у више важних пројеката у Београду.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Делегацији ЕУ у Србији представљено 30 пројеката за које Београд тражи подршку

Следећа вест

Весић разговарао са грађанима на речном ратном броду „Сава”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *