Весић: Београд отворен град који саосећа са људима који су побегли од рата из Украјине

Нема коментара Share:

09.06.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас инфо-пулт у Дому омладине који ради у оквиру пројекта „Open Belgrade”, а служи за помоћ људима избеглим из ратом погођене Украјине. Поред заменика градоначелника, инфо-пулт су обишли и са волонтерима разговарали заменица председника Скупштине Града Београда Андреа Радуловић, градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, секретар за културу Иван Карл, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, амбасадор Европске уније Емануел Жиофре и амбасадор Украјине Володимир Толкач.

Весић је овом приликом подсетио да је инфо-пулт у Дому омладине отворен 6. маја као одговор Града Београда на рат у Украјини и на све већи прилив људи који од рата беже и у наш град. Додао је да их је Град Београд угостио и омогућио им да остваре сва права која имају према нашим законима.

– Када смо оснивали овај инфо-пулт, нисмо желели да преузмемо компетенције било које државне институције. Наш посао је да на једном месту пружимо све информације људима који долазе из Украјине, да им омогућимо да добију информације о томе како могу да се запосле, реше свој правни статус, образују своју децу, отворе банкарски рачун и реше све проблеме са којима се суочава неко ко у страну земљу није дошао својом вољом. Поред тога, овде нудимо и бесплатну правну помоћ. Од 6. маја са нама је контактирало 646 људи, а осим овог шалтера имамо и апликацију која је тренутно доступна на смартфоновима – истакао је Весић.

Он је додао да је Београд отворен град који саосећа са људима који су побегли од рата из Украјине.

 – Ми смо град који је примио велики број избеглица током грађанског рата у бившој Југославији, као и током мигрантске кризе. Желимо да пошаљемо јасну поруку нашој браћи и сестрама у Украјини да су у Београду добродошли и да се, док су овде, осећају равноправним са свим осталим грађанима. Овде раде наши волонтери, све информације се добијају на енглеском, украјинском и руском језику – нагласио је заменик градоначелника, који је додао да се овај пројекат показао успешним.

Амбасадор Европске уније у Србији Емануел Жиофре истакао да је од 24. фебруара више од седам милиона Украјинаца пребегло на територију Европске уније.

– Наша обавеза је да будемо солидарни са тим људима и да им пружимо привремену заштиту. Србија је Украјинцима који су дошли овде дала сва права која имају и њени грађани. Битно је да покажемо солидарност и помогнемо људима који долазе из Украјине како би могли лакше наћи посао и како би имали приступ правима које заслужују – рекао је Жиофре и захвалио Граду Београду, Влади Србије, као и Комесаријату за избеглице.

Амбасадор Украјине у Србији Володимир Толкач изјавио је да је 14 милиона људи ван Украјине расељено, а ту пре свега има пуно деце и жена којима је потребна помоћ.

– Данас желим да захвалим Влади Србије, Граду Београду и народу Србије који су показали жељу да помогну Украјинцима у овим тешким временима. Овај центар је сјајан пример како заједно могу да раде Украјина, ЕУ и Србија. Украјина је спремна да заједно са Србијом иде путем ЕУ док не постанемо велика породица, у којој неће бити рата и где ће се поштовати основна људска права – рекао је Толкач.

Јадранка Јоксимовић је рекла да је пројекат Града Београда у складу са свим акцијама које је предузела Влада Србије у циљу помоћи избеглицама из Украјине.

– Влада је средином марта усвојила Ургентни акциони план за прихват избеглица из Украјине и пружање сваке врсте хуманитарне помоћи, а такође је донет читав низ одлука како би се олакшао привремени боравак тих људи који су се нашли у невољи и којима је потребна помоћ. Овој кризи смо приступили на озбиљан начин, показали смо солидарност и одговорност на том плану – поручила је Јоксимовићева.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић разговарао са грађанима на речном ратном броду „Сава”

Следећа вест

Mултимедијални програм Међународног клуба пријатељства – „Упознајте Данску”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *