Весић: У Београду много урађено, смањена задуженост, без динара дуга за социјалу

Нема коментара Share:

17.06.2022.
Београд данас изгледа потпуно другачије јер је много тога урађено. Један од најважнијих показатеља како се наш град развија јесте тај да је данас на рачуну Града 19,3 милијарде динара, односно 165 милиона евра, а 2013. године су била 43 милиона евра на рачуну, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић за ТВ Прва.

– Задуженост Града данас износи 282,6 милиона евра, а 2013. године та цифра је износила 1,2 милијарде евра. У буџету је данас више од 1,3 милијарде евра, а 2013. године је било нешто мање од 600 милиона евра – подсетио је Весић.

Он је навео да је почео да се реализује најважнији инфраструктурни пројекат Београда и Србије – изградња метроа.

– Београд ће бити потпуно други град када 2028, односно 2030. године буду завршене прва и друга линија метроа, јер ће тада наш град бити саобраћајно повезан. Истовремено са метроом проширујемо обим БГ воза, па ће са 187 километара бити повећан на 237 километара. Повезаћемо Сурчин и Обреновац, имаћемо нове капацитете према Лазаревцу, Младеновцу, Барајеву и Сопоту, што значи да ће грађани који живе у рубним деловима града имати воз на сваких 12 минута „у шпицу” и на 45 минута „ван шпица” – рекао је заменик градоначелника.

Он је нагласио да је посебно задовољан што је нето просечна зарада у Београду данас 803 евра, а 2013. године била је 478 евра.

– Важно ми је улагање у културу. Ове године улажемо 6,6 милијарди динара у културу, а 2013. године је била цифра од 4,6 милијарди динара – рекао је Весић.

Поред тога, како је рекао, изузетно је важна чињеница да Београд не дугује ни један једини динар за социјална давања.

– Не дугујемо ни породиљама ни трудницама, као ни грађанима којима дајемо друге врсте принадлежности, а када смо долазили, дуг за социјалне категорије је износио 5,3 милијарде динара. У Београду данас има 500 личних пратилаца, 79 персоналних асистената, а 2013. године није било ниједног – подсетио је Весић.

Према његовим речима, за последњих пет година у Београду је купљен 451 аутобус а ускоро стиже 100 нових возила на природни гас. Требало би да првих 20 стигне у наредних месец дана, додао је Весић.

– Успели смо да у потпуности обновимо возни парк. Поново треба да се распише тендер за куповину нових тролејбуса,  треба да се купе и нових 110 трамваја, тако да ће Београд бити град без иједног возила на дизел и имаћемо потпуно еколошки начин превоза. То су ствари којима сам посебно задовољан – рекао је заменик градоначелника.

Указао је и на то да постоје ствари које су могле брже да се ураде, попут канализације у Борчи.

– Расписани су тендери за 80 километара канализације, а том канализационом мрежом биће обухваћена и Овча. Покренута је изградња фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу, чија прва фаза износи 282 милиона евра и коју ради Република. У другој фази, која ће вредети између 400 и 600 милиона евра, биће укинуто 80 директних излива канализације од 100, колико их укупно има у овом тренутку. Треба да се ради фабрика у Батајници за коју је са ЕБРД-ом завршен пројекат. Уговорене су фабрике за прераду отпадних вода у Остружници и Обреновцу. Крајње је време било да Београд почне да решава ове веома битне проблеме – рекао је Весић.

Заменик градоначелника је поручио да Град мора да нађе начина да се избори са проблемом графита, да се коначно примењују одлуке које је усвојила Скупштина града, а то значи да неко ко пише графите буде осуђен на друштвено користан рад. Такође, како је рекао, нови сазив Скупштине града сачекаће одлука о јавним бициклима према којој ће град добити 150 станица јавних бицикала.

Весић је подсетио на пројекат изградње 25 вртића.

– Изградили смо вртиће у Милоја Закића на Чукарици, у Белом пољу у општини Обреновац, у Новоградској, Патријарха Павла, Крунској, завршава се вртић на Бежанијској коси, ради се у Блоку 62, завршава се пројектовање вртића у Борчи, Миријеву, Браће Јерковић, Миљаковцу 3, Младеновцу, Сремчици, Алтини и све су то пројекти који су започети и треба да буду завршени, јер сви спроводимо политику Александра Вучића – казао је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Изградња водовода у насељу Трешња пре планираног рока

Следећа вест

Весић: Бољи превоз за Радиофар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *