Обележен Светски дан здравља

Нема коментара Share:

07.04.2023.
Конференцијом „Здравље за све” данас је у просторијама Црвеног крста Србије обележен Светски дан здравља, саопштено је из ове организације.

На конференцији су говорили председник Црвеног крста Србије Драган Радовановић, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, Невена Шовић из Популационог фонда Уједињених нација, Тијана Вељковић из SeConS-а, Катарина Боричић из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и Александра Милићевић Калашић са Факултета за медије и комуникацију.

Учесници конференције сложили су се да би снажно требало подржавати здраве стилове живота и промовисати здравље, те континуирано побољшавати здравствену политику, будући да је право на здравље основно људско право. Истакнуто је да свака особа мора имати приступ неопходним здравственим услугама на месту и у време када су јој те услуге потребне, као и да квалитет услуге мора бити одговарајући, а сама услуга не само физички већ и финансијски доступна.

Учесници су скренули пажњу на то да једна трећина светске популације у овом тренутку нема приступ основним здравственим услугама, те да то представља посебан здравствени изазов за све нас.

Ове године, 7. априла, на Светски дан здравља, Светска здравствена организација (СЗО) обележава 75. годишњицу од оснивања. Земље света удружиле су се и основале 1948. године СЗО како би промовисале здравље, свет учиниле безбеднијим и помагале угроженима тако да свако може да достигне највиши ниво здравља и благостања.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Представљени јавни позиви Националне службе за запошљавање

Следећа вест

Никодијевић честитао католички Ускрс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *