Отворен 51. филмски фестивал у Сопоту

Нема коментара Share:

04.07.2023.
Филмски фестивал у Сопоту, 51. по реду, отворен је синоћ, када су почасне „Статуете слободе” уручене сценаристи и редитељу Ђорђу Кадијевићу за животно дело и „Застава филму” за допринос српској и југословенској кинематографији поводом 75 година постојања.

Глумце, редитеље, продуценте, чланове жирија дочекивали су председавајући Одбору фестивала Живорад Милосављевић, уметнички директор фестивала Александар Аврамовић, директорка Центра за културу Сопот Драгана Чолић, као и многобројна публика.

Награду за животно дело Ђорђу Кадијевићу, чије остварење „Лептирица” ове године обележава пола века постојања, уручио је Живорад Милосављевић, председник фестивалског Одбора.

– Хвала што сте дошли, то ми даје огромну сатисфакцију. Провео сам 60 година на филму, али не за себе, радио сам за вас, за оне пре вас и за оне после вас и ово је за мене један незаборавни и дивни тренутак – рекао је Кадијевић примајући награду. 

За изузетан допринос српској и југословенској кинематографији, „Статуета слободе” додељена је Војнофилмском центру „Застава филм”, а ову почасну награду је уручио Александар Аврамовић, уметнички директор фестивала, пуковнику Горану Иконићу, директору „Застава филма”. Аврамовић је истакао да је ова филмска кућа уметнички ореол добила неговањем документарног, не запостављајући ни дугометражни играни филм, као ни игране серије и ту је направила праву револуцију. Пуковник Иконић је примајући награду, уз захвалност свима који су препознали значај рада „Застава филма”, рекао и то да ће, поред многобројних награда које је овај центар освојио, ова свакако имати посебно место.

Званично отварајући фестивал и срдачно поздрављајући присутне, Живорад Милосављевић је рекао како је овај дан на почетку шесте деценије слободарских филмских свечаности прилика да се још једном упуте речи захвалности ствараоцима. 

– У летопис фестивала данас смо уписали још једно име ликовне уметности и свеколике културе. Ђорђе Кадијевић је још један украс у лепези трајања и трагања за бољим и лепшим на овом свету – навео је Милосављевић.

Он је најавио филм „Лептирица”, који ће публика имати прилику да погледа у фестивалској дворани, као и документарни филм у који је уградио своје животне муке и најплеменитије мисли.

– Посебну подршку на овом фестивалу имају најмлађи и млади, због чега имамо дечји програм. Филмским уметницима честитам на добрим филмовима и искрено желим да најбољи украсе своје витрине „Статуетама слободе”. Хвала свима који су уложили своје знање и напоре у организацију нашег фестивала – истакао је Милосављевић.

Уочи церемоније отварања фестивала, у Центру за културу отворена је изложба – 75 година Војнофилмског центра „Застава филм” и колажи Ђорђа Кадијевића. У музичком делу програма отварања наступила је група „Кал”, а својим наступом публику је почастио увек радо виђен КУД „Космај” из Сопота.

Под слоганом „У сјају ордена – за филм и слободу”, до 8. јула у такмичарском програму биће приказан 21 филм, а о наградама ће одлучивати жири у којем су председавајућа Ана Мариа Роси, редитељка, Михаела Стаменковић, глумица, и Раде Радивојевић, композитор.

Филм који је публика имала прилику да погледа након отварања 51. филмског фестивала у Сопоту је „Вера” Недељка Ковачића, а фестивал ће се 8. јула затворити филмом „Олуја” Милоша Радуновића, када ће бити додељене и фестивалске награде.

Организатор Филмског фестивала у Сопоту била је од 1996. Скупштина општине Сопот све до 2007. године, када фестивал постаје манифестација у области културе од значаја за Град Београд.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Ситан вез” – вече фолклора и народне традиције

Следећа вест

Музичко-филмски фестивал на отвореном „Летњи дан – Матија Бан”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *