Изложба „Посвета београдском школству”

Нема коментара Share:

07.07.2023.
Завод за заштиту споменика културе града Београда тренутно приређује изложбу под називом „Посвета београдском школству” и зато из ове установе позивају све садашње и некадашње учитеље, професоре и ученике да поделе своје успомене из школских дана у виду предмета, писаног или фото-материјала који ће бити саставни део изложбене поставке.

Циљ изложбе је да се приказом објеката школске намене, који су утврђени за споменике културе, презентују ова значајна здања. Основне и средње школе града Београда и даље живе у оквиру урбаног језгра престонице и чине активни део живота њених суграђана. Богатство вредности које дефинише споменике културе указале би се кроз призму заштите непокретног културног наслеђа путем поставке и пропратног каталога, како би се оживело и развијало њихово место у оквиру културног сећања и памћења. Приказ одабраног документарног материјала пробудио би и усмерио пажњу јавности на школске објекте који од свог подизања до данас сведоче о историјском развоју Београда и просветитељства на нашем поднебљу.

На изложби ће бити приказани објекти који су утврђени за споменике културе, и то: Дорћолска основна школа, Цара Душана 23; Основна школа „Краљ Петар Први”, Краља Петра 7; Основна школа „Љуба Ненадовић”, Аце Јоксимовића 25, Жарково; Основна школа у Вранићу, Барајево; Палилулска основна школа, Таковска 41; Српска школа у Горњој вароши, Светотројичина 4; Стара основна школа у Конатицама, Обреновац; Стара основна школа у Поповићу, Мали Поповић, Сопот; Стара школа у Бождаревцу, Барајево; Стара школа у Жаркову, Аце Јоксимовића 2; Зграда Економске школе, Цетињска 5–7; Зграда Уметничке школе, Краља Петра 4; Зграда Велике школе, Господар Јевремова 22; Основна школа „Краљица Марија” у Земуну, Првомајска 79; Српска школа у Батајници, Пуковника Миленка Павловића 5; Зграда Старе основне школе на Бежанији, Војвођанскa 68; Земунска гимназија, Градски парк 1; Зграда Друге женске гимназије, Краљице Наталије 31; Зграда Прве београдске гимназије, Цара Душана 61; Зграда Треће београдске гимназије, Његошева 15 и Светозара Марковића 33.

Контакт особа за достављање материјала је Љубица Радовановић, ауторка изложбе, историчарка уметности, која ће извршити одабир пристиглог материјала, саопштено је из Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Затворен 51. Филмски фестивал у Сопоту

Следећа вест

Филмски фестивал у Сопоту затвара се у суботу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *