Положени венци на спомен-обележје браниоцима Београда од Турака

Нема коментара Share:
Положени венци на спомен-обележје браниоцима Београда од Турака

21.07.2023.
Члан Градског већа Вук Мирчетић и амбасадор Мађарске у Београду Јожеф Мађар положили су данас венце на спомен-обележје на Калемегдану, на месту где су 22. јула 1456. године браниоци Београда под командом Јаноша Хуњадија извојевали велику победу над турском војском. 

Мирчетић је том приликом истакао да битка код Београда 1456. године представља кључни тренутак у историји Балкана. 

– У овом историјском сукобу, на челу одбране Београда стао је Јанош Хуњади, познат и као Сибињанин Јанко, важан симбол пријатељства и повезаности српског и мађарског народа. Док данас на Калемегдану полажемо венце и одајемо почаст, сећамо се победе над отоманском војском на Калемегдану код Сахат куле, након чега је Београд добио епитет „бедем хришћанства”. Данас са поносом негујемо вишевековно пријатељство Србије и Мађарске, и управо догађаји у историји треба да нам буду подсетник на то да су нам данас пријатељства, мир и стабилност потребнији него икад – поручио је Вук Мирчетић.

Амбасадор Јожеф Мађар истакао је да је пријатељство између две државе и два народа веома снажно.

– Сама чињеница да данас стојимо на овом месту где се одиграла историјска битка веома значајна за Београд даје наду да ће се добри односи између две државе и народа наставити још више и у будућности – рекао је Мађар.

Полагању венаца присуствовали су представници Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања и удружења грађана.

Извор текста и фотографије: http://www.beograd.rs

Претходна вест

Споменик Сибињанин Јанку симбол пријатељства Срба и Мађара

Следећа вест

Интервенције на стаблима услед јаког олујног ветра

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *