Споменик Сибињанин Јанку симбол пријатељства Срба и Мађара

Нема коментара Share:
Споменик Сибињанин Јанку симбол пријатељства Срба и Мађара

21.07.2023.
Поводом обележавања годишњице опсаде Београда од османлијске војске и велике победе бранилаца предвођених Јаношем Хуњадијем, односно Сибињанин Јанком, члан Градског већа Вук Мирчетић положио је данас венац на споменик Сибињанин Јанку на Земунском кеју. 

Мирчетић је рекао да је споменик Јаношу Хуњадију, односно Сибињанин Јанку симбол пријатељства и заједништва Срба и Мађара.

– Он негује сећање на важност данашњег дана када је 1456. године војска, коју је предводио управо Јанош Хуњади, победила отоманску војску, након чега је Београд постао „бедем хришћанства”. Нека нам он буде подсетник на снагу јединства и љубави према слободи, као и на вишевековно пријатељство између Србије и Мађарске, које је данас на највишем нивоу захваљујући председнику Александру Вучићу, поготово након успостављања стратешког савета за сарадњу између две земље – поручио је Мирчетић.

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Никола Селаковић је подсетио да Срби и Мађари око 12 векова деле један животни простор и да је чињеница да смо у нашој историји били више пријатељи и савезници него што смо били непријатељи. 

– Овај дан, посвећен сећању на велику београдску битку, прилика је да поменемо неке значајне личности и лепе тренутке наше заједничке историје. Из те битке, као једне од најважнијих у хиљадугодишњој историји Београда, важно је да се сетимо чињенице да смо само заједничким снагама успели да се одбранимо. Више народа присвајало је порекло Јаноша Хуњадија, што говори о томе колико је његова историјска улога велика. Његов споменик јесте лепи плод нове модерне српско-мађарске сарадње – поручио је Селаковић. 

Венце су положили и амбасадор Мађарске у Србији Јожеф Мађар, представници Општине Земун, Националног савета мађарске националне мањине, Савеза војвођанских Мађара и удружења грађана.

Скупштина Града Београда донела је Одлуку о подизању споменика у априлу 2017. године, на иницијативу Амбасаде Мађарске. Споменик је постављен 22. јула 2019, а церемонији су присуствовали председник Србије Александар Вучић и тадашњи председник Мађарске Јанош Адер.

Извор текста и фотографије: http://www.beograd.rs

Претходна вест

Ново дечје игралиште за најмлађе Младеновчане

Следећа вест

Положени венци на спомен-обележје браниоцима Београда од Турака

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *