Радојичић: Град ће наставити да помаже пољопривредна газдинства са јасном визијом и концептом

Нема коментара Share:

04.04.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић посетио је недавно са новинарском екипом Радио-телевизије Србије емисије „Знање-имање” пољопривредно газдинство породице Бојић у младеновачком селу Велика Крсна. Том приликом,  градоначелник је разговарао о начинима како Град Београд може да помогне пољопривредницима, пре свега у развоју воћарства и повртарства, производњи здраве хране и еко-туризму.

Градоначелник је подсетио да је ово газдинство пример савременог концепта у пољопривредној производњи са елементима агробизниса и предузетничког духа. Породица Бојић је током неколико година уназад користила субвенције града за подстицаје у пољопривреди. 

– Град Београд је у протеклих неколико година, преко субвенција, породици Бојић обезбедио више од три милиона динара, док су преко републичких фондова добили троструко већу суму. Сигурно је да ћемо у наредном периоду наставити да подржавамо пољопривреднике са територије Београда како бисмо им помогли да буду што конкурентнији на тржишту, а уједно и оснажили наша пољопривредна газдинства. У овом тренутку расписан је конкурс посредством којег ће Град Београд субвенцијама помоћи пољопривреднике са своје територије са 180 милиона динара – рекао је Радојичић за Радио-телевизију Србије.

Градоначелник је појаснио да је помоћ опредељена у неколико врста – за механизацију, сточарство, пчеларство, повртарство и воћарство. За сточарство је опредељено десет милиона динара, за воћарство и повртарство четрдесет милиона динара, пчеларство тридесет милиона динара и механизацију сто милиона динара.

– Верујем да ће сви имати шансу, укључујући и породицу Бојић, да добију средства и тако унапреде своју производњу. Сва домаћинства која имају јасну идеју и концепт углавном добијају средства од Града Београда – казао је Радојичић.

Градоначелник је истакао да је његова визија развоја Београда пре свега здрав град и очувана животна средина.

– Наравно, здрава храна је изузетно важан део тог концепта. Капацитети града, који „располаже” са 170.000 хектара обрадиве земље од укупно 250.000 хектара пољопривредног земљишта, јасно дају на знање да Београд можемо да развијамо у наведеном правцу. Београд има могућност развоја еко-туризма, а здрава храна је важан део тог концепта. У тој комбинацији видим потпуно нову будућност Београда и мислим да је то правац у којем би требало развијати град – додао је градоначелник Радојичић.

Према његовим речима, интеграција општинских, градских и републичких субвенција, као  и других врста помоћи кључна је и мора се направити веома добра координација, како не би долазило до мешања надлежности и ингеренција.

Подсетимо да је градоначелник раније прецизирао да је скоро шездесет одсто пољопривредних газдинстава концентрисано на територији градских општина Обреновац, Младеновац, Лазаревац и Гроцка. Пољопривреда је важна привредна грана за Београд и у њу се мора улагати јер ће се улагања вратити кроз нова радна места, повећан извоз и раст животног стандарда, навео је oн.

– Субвенције које Град Београд даје независне су од оних које даје Министарство пољопривреде. Улагања у пољопривреду од 2012. године повећана су дванаест пута, односно тада су средства износила око двадесет милиона динара, а сада износе више од двеста милиона динара. Постоје посебни критеријуми бодовања и у складу с тим важно је истаћи да се предност даје младим пољопривредницима, газдинствима са већим бројем чланова, као и газдинствима чији су носиоци жене. Ово је јако важно јер на тај начин подстичемо младе људе да остају на селу, на имању својих прадедова и започну сопствени посао – поручио је Радојичић.

Градоначелник је истакао да поред поменутих субвенција у сарадњи са пољопривредним факултетом у Земуну, Град Београд организује и многобројне  бесплатне курсеве и  обуке  из области пчеларства и органске производње хране.

– Током пандемије короне схватили смо значај домаћег туризма и са којим природним богатствима Србија располаже. Села која се налазе на територији Београда свакако су благодет нашег града и морамо их понудити страним и домаћим туристима. Београд има изузетно повољне услове за савремену пољопривредну производњу и трговину пољопривредним производима. Велика пољопривредна пространства, близина двомилионског града као финалног тржишта за пласман производа, близина две пловне реке, аутопут, железница, аеродром, све су то предуслови који Београду дају огроман потенцијал за развој пољопривреде и агро бизниса. Због ових предуслова, пољопривреду и агро бизнис видим као значају привредну грану, како за снабдевање домаћег тржишта квалитетним производима, тако и као велики потенцијал за извоз – закључио је градоначелник.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Свечано отворена петља Батајница

Следећа вест

Донација Града Београда за бољу техничку опремљеност Сектора за ванредне ситуације

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *