У лабораторији „Чистоће” анализе крпеља на лајмску болест

Нема коментара Share:

26.04.2021.
Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа” од априла суграђанима пружа нову услугу – анализу крпеља сензитивном PCR методом на присуство бактерије borrelia burgdorferi, изазивача лајмске болести, саопштено је из овог јавног предузећа.

Лабораторија ЈКП „Градска чистоћа” анализу крпеља наплаћује 4.000 динара, што је најнижа цена за ову врсту услуге на тржишту.

Суграђани сваког радног дана од 7 до 15 часова могу донети на анализу крпеља уклоњеног са коже човека или животиње у лабораторију ЈКП „Градска чистоћа” на Бановом брду (Требевићка 16).

Неопходно је да се пре доласка у лабораторију заинтересовани најаве позивом на бројеве телефона 011/3054-042 или 063/1131-096, како би се испоштовале епидемиолошке мере. Резултати тестирања, с обзиром на то да се ради осетљивом PCR методом, за разлику од већине лабораторија издају се за 24 сата од момента пријема узорка.

– Изузетно сам задовољан што смо у сарадњи са нашим молекуларним биолозима, који воде лабораторију ЈКП „Градска чистоћа”, за нешто више од годину дана, колико Сектор екологије и унапређења животне средине ради у оквиру предузећа, успели да унапредимо и проширимо услуге које пружамо суграђанима. Вођени тиме да нам је задовољство Београђана на првом месту, трудимо се да, и када су комерцијалне услуге у питању, понудимо најквалитетније услуге по најповољнијим ценама – рекао је директор „Градске чистоће” Марко Попадић.

ЈКП „Градска чистоћа” је скрининг крпеља обавило још у фебруару, а мониторинг крпеља обавља се са почетком сунчаних и топлијих дана. У складу са уговором који је потписан са Градом Београдом, мониторинг ових зглавкара је почео већ у марту, прво сузбијање обављено је 12. априла, а наставак акције сузбијања обавља се у току данашњег дана. Мониторинг се, уколико временски услови то дозволе, ради свакодневно, као и детекција на присуство бактерије borrelia burgdorferi у узорцима прикупљеним на терену.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Васкршњи хуманитарни и креативни базар на Звездари

Следећа вест

Радови на водоводним мрежама у Старом граду и на Чукарици

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *