Весић: Београд и Србија славе Дан победе и не дозвољавају ревизију историје

Нема коментара Share:

09.05.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић положио је поводом Дана победе над фашизмом венац на споменик „Вечна ватра” и Споменик црвеноармејцу у Спомен-парку ослободиоцима Београда у Другом светском рату.

Венце су положили министар без портфеља Ненад Поповић и директор Руског дома Јевгениј Баранов.

Весић је подсетио да данас славимо 76 година од победе над фашизмом и нагласио да Србија има разлога да слави данашњи дан јер је после Русије, процентуално у односу на број становника, дала највише жртава у Другом светском рату.

– Имамо разлога да славимо победу над фашизмом јер смо у тој великој светској борби били на правој страни историје. Имамо разлога да славимо победу над фашизмом јер смо у тој борби од стране фашиста били порушени и планирани за уништење, као и руски и остали словенски народи. Зато је данас велики дан за нас који са поносом славимо. На данашњи дан свима морамо да пошаљемо јасну поруку – да ревизије историје нема и не може да је буде. Немогуће је жртве претворити у џелате, а џелате у жртве. Немогуће је усташки концентрациони логор „Јасеновац” претворити у камп за разоноду и негирати број жртава. Немогуће је негирати постојање јама и стратишта јер све се то догодило у Другом светском рату – рекао је Весић.

Он је додао да је због тога данашњи датум важан јер желимо да покажемо да остајемо на страни антифашизма, те да не дозвољавамо ревизију историје јер је наша модерна држава настала на темељима победе над фашизмом.

– Данас је прилика да се подсетимо заједничке борбе са руским народом, јер је совјетска војска ослобађала Југославију, Србију и Београд заједно са партизанским јединицама. На овом месту леже руски војници који су дали своје животе да би наш град био слободан. Због тога смо и направили Гробље ослободилаца Београда и зато смо им вечно захвални. Данас је прилика да се подсетимо чињенице да су српски и руски народ увек били на истој страни током историје, као и да никада нисмо имали сукобе и свађе. То је реткост у историји, где су углавном важни само интереси, али ипак постоје два народа која се ни око чега нису сукобљавала и била на правој страни историје, колико год да је цена била висока. Зато данас честитам свим грађанкама и грађанима Београда Дан победе, 9. мај, јер ово је један од наших највећих празника – истакао је Весић.

Министар без портфеља Ненад Поповић честитао је Дан победе свим грађанима Србије и Републике Српске.

– Ово је велики дан и дан када се сећамо предака који су дали животе у Другом светском рату да би ми данас живели слободно. Русија је у Другом светском рату изгубила 25 милиона људи, а Србија највише после Руса у целој Европи. Цинично је када данас чујемо да Србија и Русија нису део Европе. Покушаји ревизије историје су стални и нису актуелни само данас већ их је било у прошлости, а биће их још више у будућности. Наша је обавеза да се сећамо својих предака и не дозволимо да сећања избледе. Народ који нема сећања неће имати ни будућност. Историја је само једна и Србија и Русија су из Другог светског рата изашле као победнице. Србија је данас све јача, како економски тако и одбрамбено, али наша земља жели само мир. Постоји пуно оних који би да раздвоје Србију и Русију, али су наши односи на изузетном нивоу – поручио је Поповић.  

Директор Руског дома Јевгениј Баранов честитао је свима Дан победе над фашизмом и рекао да је мало познато да су се борбе у ослобођеном Берлину завршиле на дан када су се „поклопили” Ђурђевдан и Ваксрс.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Вакцинисано је скоро 625.000 људи

Следећа вест

Весић: Пунктови за вакцинацију у још два тржна центра

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *