Београд добија зграду Филхармоније

Нема коментара Share:

11.05.2021.
На међународном конкурсу за идејно решење зграде Београдске филхармоније, која ће се налазити између Тржног центра „Ушће” и Палате Србија, учествује велики број најпознатијих светских архитектонских бироа, изјавио је за ТВ К1 градски урбаниста Марко Стојчић.

– Овај објекат ће сигурно бити један од значајнијих архитектонских објеката у последњој деценији, због тога што највеће архитекте нису имале прилику да раде на Балканском полуострву превише, већ само неке мање ствари, а ово је ипак веома значајан објекат. Њиме Београд може да се поноси у смислу културе. Београдска филхармонија ће добити објекат какав заслужује и којим сви могу да се поносе – истакао је Стојчић.

Према његовим речима, до краја ове године ћемо добити идејно решење и то ће бити коначно решење које ће победити на конкурсу. Видећемо, додао је, и остале радове на изложби коју ћемо приредити.

– Жири је деветочлани, српско-интернационални, има значајних архитеката, људи који се баве акустиком и другим битним областима. Сигуран сам да ће њихова одлука бити најбоља. Конкурс се завршава на јесен, лето је предвиђено за привођење крају идејних решења, након тога се предају радови, а потом ће жири у неколико наврата заседати и изабрати најбоље решење – закључио је Стојчић.

Стојчић је раније рекао да би требало да изградња Филхармоније започне крајем следеће године, те да је тај конкурс важан јер су се први пут јавиле најзначајније светске архитекте.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Горан Весић: Ревакцинисано пола милиона Београђана

Следећа вест

Весић: Нови тендер за аутобусе на гас у јуну, у буџет поврат од три милиона евра

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *