Радојичић: Београд је центар европског ватерпола и домаћин финалног турнира ватерполо Лиге шампиона

Нема коментара Share:

27.05.2021.
Београд ће бити домаћин финалног турнира ватерполо Лиге шампиона који ће се одржати од 3. до 5. јуна на базену Спортског центра „11 април” на Новом Београду, најавио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, који је и председник Организационог одбора овог значајног спортског догађаја.

Радојичић је на конференцији за новинаре у Старом двору подсетио да је Београд много пута до сада био сјајан домаћин и успешно организовао велика такмичења у различитим спортовима.

– То га је и квалификовало да и овај пут добије организацију овако значајног такмичења. Осам најбољих екипа које су се квалификовале такмичиће се у Београду од 3. до 5. јуна и искрено се надам да ћемо уживати у њиховој игри. Велика је част што је Београд успео да добије организацију овог такмичења, с обзиром на то да су у конкуренцији били значајни градови као што су Будимпешта, Барселона, Атина и Дубровник – рекао је градоначелник.

Он је додао да ће се, нажалост, ове године такмичења одржати без публике, али да се нада да ће наредне две године гледаоци моћи да уживају у надметању најбољих ватерполиста.

– Изузетно ми је важно да се овакви догађаји организују у Београду због даље популаризације спорта, јер живимо у временима када младе људе све чешће морамо да подсећамо на значај спорта. У процесу здравог одрастања спорт има и те како важну улогу, али ништа мање није важно стварање спортског и такмичарског духа. Оваква велика такмичења су важна за Београд јер поново приказују наш град као доброг домаћина, а Београђане као гостопримљиве људе. Надам се да ћемо се и овај пут показати као добри домаћини и приказати наш град у најбољем светлу, како бисмо привукли туристе као пре короне – нагласио је Радојичић.

Градоначелник је подсетио да је Београд пре периода короне имао годишње повећање броја туриста између десет и двадесет одсто.

– Надам се да ћемо организовањем оваквих спортских догађаја, као и конгреса, даље развијати туризам и имати све већи број гостију. Верујем да ћемо наредних година имати прилике не само да уживамо у ватерполу већ и да славимо наше победе – рекао је Радојичић, додајући да је организација овог догађаја у Београду још један пример да тимски рад и у политици и у организацији може дати добар резултат.

Представник Министарства омладине и спорта Дарко Удовичић је истакао да ће Београд ове и наредне две године поново бити епицентар ватерпола Европе и света.

– Велика је част подржати спектакл који ће се одржавати у Београду. Министарство омладине и спорта, са министром Вањом Удовичићем на челу, подржава организовање великих међународних догађаја, што и овог пута чини. Сматрамо да је промоција ватерпола, али и спорта уопште потребна Републици Србији и Граду Београду – истакао је Удовичић.

Уверен је да ће Ватерполо савез Србије заједно са Ватерполо клубом „Нови Београд” успешно организовати ово такмичење.

– Такође сам сигуран да ће такмичари и гости Београда у тих седам дана понети лепе утиске из наше престонице, те да ће најбоља екипа освојити наслов првака Европе за ову годину – навео је Удовичић и подсетио на успешну организацију великих ватерполо такмичења у Београду од 2000. године.

Ђорђе Пејчић из ВК „Нови Београд” рекао је да ће се такмичење одржати у такозваном „медицинском балону”, што подразумева да су све екипе и учесници такмичења смештени у изолацију.

– На такмичењу ће учествовати екипе из Италије, Немачке, Мађарске, Француске, Хрватске, Шпаније и Грчке. Сваког дана такмичења одржаће се четири меча која ће започињати у 13, 15.30, 18 и 20.30 часова. Србија ове године нема представника на завршном турниру, али ће представници бити наши играчи који играју у другим европским клубовима – истакао је Пејчић и додао да ће ВК „Нови Београд” од следеће године бити директни учесник финалног турнира „Фајнал 8”.

Генерални секретар Ватерполо савеза Србије Немања Марјан изразио је задовољство што се велики ватерполо догађај вратио у Београд, што, како је навео, показује да српски ватерполо има добру репутацију у организацији такмичења.

– Надам се да ћемо следеће године уз присуство публике успети да бодримо наше ватерполисте и да ће се још неки српски ватерполо клуб, осим ВК „Нови Београд”, појавити на такмичењу. Све је ово добро за српски ватерполо, јер без јаких клубова нема ни јаке репрезентације – навео је Марјан.

Захвалио је градоначелнику који је, како је рекао, прихватио одговорну улогу председника Организационог одбора, као и Граду Београду на помоћи у организацији турнира.

Члан Већа општине Нови Београд Немања Ђукић је у име ове општине изразио велико задовољство што је домаћин овако великог догађаја, те је захвалио свима који су помогли у организацији такмичења.

Домаћин овог европског такмичења је Ватерполо клуб „Нови Београд” у суорганизацији са Ватерполо савезом Србије, Владом Републике Србије и Градом Београдом. Уговор са челницима кровне Европске ватерполо организације ЛЕН потписан је на три године, што значи да ће Београд и наредне две године бити центар европског ватерпола.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Промена траса јавног превоза у Улици батајнички друм

Следећа вест

Међународни пливачки митинг на базену Спортског центра 25. мај – „Милан Гале Мушкатировић”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *