Засађено ново стабло кестена на месту небезбедног сувог стабла

Нема коментара Share:

28.07.2021.
Екипе Јавног комуналног предузећа „Зеленило – Београд” уклониле су у дрворедном низу кестена суво небезбедно стабло које се налази у Улици краља Петра код броја 47. Ова акција, предвиђена Програмом редовног одржавања зелених површина, изводи се у оквиру спровођења мера неге на стаблима. На истом садном месту посађено је ново стабло исте врсте, саопштено је из овог предузећа.

Данас је у Улици Мике Аласа код број 22, у непосредној близини дечјег игралишта, дошло до прелома стабла врбе, пречника око 40 центиметара. Из безбедносних разлога стабло врбе ће бити уклоњено и уместо њега засађено ново стабло жалосног дуда, пречника три центиметра и висине два метра.

Све интервенције уклањања сувих стабала у граду врше се у складу са Одлуком о уређењу и одржавању паркова, зелених и рекреационих површина.

Стручњаци „Зеленила” труде се да сачувају свако стабло, по сваку цену , иако то некада није могуће учинити. Уколико се установи да су стабла небезбедна, оболела или сува, она свакако морају бити уклоњена како би се избегле немиле последице евентуалног пада стабла или гране.

Услови у којима стабла у граду расту много су другачији од оних који владају у њиховом природном окружењу, на пример у шумским подручјима. У граду је дрвеће изложено загађеној средини, тешким металима, заслањеном земљишту, недостатку простора за развој крошње или корена, недостатку воде, намерним и ненамерном оштећењима дебла или кореновог система. Тако физиолошки ослабљена стабла подложна су нападима гљива или инсеката који даље изазивају појаву трулежи или сушење стабала.

Како се наводи у саопштењу, „Зеленило – Београд” има одговоран задатак да, поред експанзије урбанизације и изградње објеката у граду, обезбеди континуирано повећање како површина под зеленилом тако и броја стабала. То се чини непрекидном садњом нових садница и из године у годину број и квалитет нових садница се повећава, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Завршена рекoнструкција улица Јована Бранковића и Шангајској

Следећа вест

Радојичић: Повећавамо безбедност у градском превозу

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *