Води из београдског водовода није потребна додатна филтрација

Нема коментара Share:

29.07.2021.
Јавно комунално предузеће „Београдски водовод и канализација“, које већ 129 година главни град снабдева пијаћом водом проверено доброг квалитета, одговорно тврди да води коју пију наши суграђани није потребна било каква додатна филтрација, саопштено је из овог предузећа.

У претходном периоду, у појединим деловима града, извесни трговци апаратима за филтрацију воде лажно се представљају као радници ЈКП „Београдски водовод и канализација“ и грађанима нуде бесплатну проверу квалитета воде, уз обећање да ће га побољшати. Суграђани су позивани да у заказаном термину буду у својим домаћинстава како би им они представили апарате за филтрацију воде која је, како кажу, неопходна како би вода била доброг квалитета. Уколико постоји потреба да се ванредно изврши контрола квалитета воде на појединим локацијама, наши радници су у обавези да се легитимишу приликом сваког таквог доласка код наших потрошача показивањем службене легитимације.

Ово предузеће упозорава да су начин узорковања пијаће воде, као и њена анализа, прописани строгим Правилником о хигијенској исправности воде за пиће и директивама Европске уније, односно Светске здравствене организације.

Служба санитарне контроле воде у више наврата је утврдила да је вода, третирана апаратима за филтрацију, недопустиво деминерализована. Таква вода, са веома ниском проводљивошћу и промењеним својствима, не може неограничено да се конзумира за пиће.

Вода која се дистрибуира из градског водовода је безбедна, оптималног минералног састава и може да се конзумира неограничено за пиће, спремање хране и одржавање хигијене. На испитивању квалитета воде константно раде стручни тимови Београдског водовода и Градског завода за јавно здравље, који на годишњем нивоу анализирају преко 20.000 узорака „чесмоваче”.

ЈКП „Београдски водовод и канализација“ потрошачима поручује да нема потребе за додатним филтрирањем воде за пиће која је у потпуности исправна и стандардно доброг квалитета. Осим што нема здравствених и технолошких оправдања за накнадним филтрирањем, грађанима то представља и непотребан трошак.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Завршени радови у Улици Сибињанин Јанка

Следећа вест

Весић: Ревакцинисано 52,5 одсто грађана, Град спреман за вакцинацију трећом дозом

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *