Пожар на депонији у Винчи потпуно локализован

Нема коментара Share:

24.08.2021.
На основу добијених извештаја од „Бео чисте енергије”, Градског завода за јавно здравље Београд и Министарства унутрашњих послова – Управе за ванредне ситуације у Београду за период од 23. августа, од 20 часова до 24. августа, до 8 часова ујутру, Секретаријат за заштиту животне средине саопштио је да је настављено са праћењем ситуације у вези са пожаром на депонији у Винчи, те да је пожар у потпуности локализован. 

Током ноћи је ситуација била под контролом, а у јутарњим сатима није било присуства белог дима на овој локацији.  

Секретаријат је од Управе за ванредне ситуације у Београду добио извештај да је данас на простору градске депоније „Винча” ангажовано једно ватрогасно возило са два ватрогасца – спасиоца. Вршен је обилазак терена и није било потребе за интервенцијом.

Такође, Секретаријат је од Градског завода за јавно здравље Београд добио  извештај о стању загађености ваздуха.

  1. На мерном месту АМС Овча:

– концентрације сумпор-диоксида су се кретале у распону од 10 µg/m3 до 11 µg/m3, са средњом вредношћу од 10 µg/m3; 

– концентрације азот-диоксида су се кретале у распону од 4 µg/m3 до 7 µg/m3, са средњом вредношћу од 5 µg/m3; 

– концентрације суспендованих честица РМ10 су се кретале у распону од 2 µg/m3 до 33 µg/m3, са средњом вредношћу од 12 µg/m3; 

– концентрације суспендованих честица РМ2,5 су се кретале у распону од 2 µg/m3 до 9 µg/m3, са средњом вредношћу од 6 µg/m3. 

На основу наведених концентрација, израчунавањем индекса квалитета, ваздух се за наведени период може оценити као одличан и добар.

  1. На мерном месту АМС Земун: 

– концентрације сумпор-диоксида су се кретале у распону од 5 µg/m3 до 7 µg/m3, са средњом вредношћу од 6 µg/m3; 

– концентрације азот-диоксида су се кретале у распону од 5 µg/m3 до 12 µg/m3, са средњом вредношћу од 9 µg/m3; 

– концентрације суспендованих честица РМ10 су се кретале у распону од 5 µg/m3 до 70 µg/m3, са средњом вредношћу од 22 µg/m3;

– концентрације суспендованих честица РМ2,5 су се кретале у распону 4 µg/m3 до 12 µg/m3, са средњом вредношћу од 7 µg/m3.

На основу наведених концентрација, израчунавањем индекса квалитета, ваздух се за наведени период може оценити као добар и прихватљив.

  1. На мерном месту АМС Булевар деспота Стефана: 

– концентрације сумпор-диоксида су се кретале у распону од 28 µg/m3 до 30 µg/m3, са средњом вредношћу од 29 µg/m3; 

– концентрације азот-диоксида су се кретале у распону од 4 µg/m3 до 42 µg/m3, са средњом вредношћу од 22 µg/m3;

– концентрације суспендованих честица РМ10 су се кретале у распону од 7 µg/m3 до 58 µg/m3, са средњом вредношћу од 20 µg/m3; 

– концентрације суспендованих честица РМ2,5 су се кретале у распону од 5 µg/m3 до 14 µg/m3, са средњом вредношћу од 8 µg/m3. 

На основу наведених концентрација, израчунавањем индекса квалитета, ваздух се за наведени период може оценити као добар и прихватљив.

  1. На мерном месту АМС Нови Београд:

– концентрације сумпор-диоксида су се кретале у распону од 16 µg/m3 до 19 µg/m3, са средњом вредношћу од 17 µg/m3;  

– концентрације азот-диоксида су се кретале у распону од 3 µg/m3 до 17 µg/m3, са средњом вредношћу од 8 µg/m3; 

– концентрације суспендованих честица РМ10 су се кретале у распону од 5 µg/m3 до 45 µg/m3, са средњом вредношћу од 15 µg/m3;  

– концентрације суспендованих честица РМ2,5 су се кретале у распону од 4 µg/m3 до 11 µg/m3, са средњом вредношћу од 17 µg/m3. 

На основу наведених концентрација, израчунавањем индекса квалитета, ваздух се за наведени период може оценити као одличан и добар.

  1. На мерном месту АМС КБЦ „Др Драгиша Мишовић”:

– концентрације азот-диоксида су се кретале у распону од 3 µg/m3 до 15 µg/m3, са средњом вредношћу од 7 µg/m3; 

– концентрације суспендованих честица РМ10 су се кретале у распону од 6 µg/m3 до 44 µg/m3, са средњом вредношћу од 15 µg/m3;  

– концентрације суспендованих честица РМ2,5 су се кретале у распону од 5 µg/m3 до 12 µg/m3, са средњом вредношћу од 7 µg/m3. 

На основу наведених концентрација, израчунавањем индекса квалитета, ваздух се за наведени период може оценити одличан и добар.

  1. На мерном месту АМС Винча:

– концентрације сумпор-диоксида су се кретале у распону од 7 µg/m3 до 10 µg/m3, са средњом вредношћу од 8 µg/m3;  

– концентрације азот-диоксида су се кретале у распону од 4 µg/m3 до 9 µg/m3, са средњом вредношћу од 5 µg/m3;  

– концентрације суспендованих честица РМ10 су се кретале у распону од 6 µg/m3 до 10 µg/m3, са средњом вредношћу од 7 µg/m3; 

– концентрације суспендованих честица РМ2,5 су се кретале у распону од 8 µg/m3 до 8 µg/m3, са средњом вредношћу од 6 µg/m3. 

На основу наведених концентрација, израчунавањем индекса квалитета, ваздух се за наведени период може оценити као одличан.

На основу наведених концентрација, израчунавањем индекса квалитета, ваздух се за наведени период може оценити као добар и одличан. Грађанима се саветује да уколико осете присуство дима у ваздуху затворе прозоре и избегавају боравак на отвореном простору. Информације о тренутном квалитету ваздуха као и препоруке за понашање опште популације, али и посебно осетљивих група, доступне су на интернет-страници www.beoeko.com

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Радојичић: Почетак школске године и вакцинација деце главна тема Кризног штаба

Следећа вест

Почиње допуна месечних карата за септембар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *