„Дани европске баштине” у Београду

Нема коментара Share:

10.09.2021.
Завод за заштиту споменика културе града Београда је и ове године један од носилаца програма манифестације „Дани европске баштине”, те ће изложба Завода „Споменичко наслеђе Улице кнеза Милоша” званично отворити целу манифестацију 15. септембра у 14 сати, саопштено је из овог завода.

На 15 паноа великог формата представљен је историјски развој једног од најлепших београдских булевара и истакнуте су културне, историјске, архитектонске, урбанистичке, естетске, меморијалне и друге вредности 12 проглашених споменика културе који се овде налазе.

Према хронолошком принципу, од амама из времена кнеза Милоша Обреновића, као јединог преосталог сегмента његовог некадашњег двора, до тзв. Добровићевог Генералштаба тешко страдалог у бомбардовању 1999. године, представљен је развој не само улице већ читавог модерног Београда. Ауторка изложбе је Ксенија Ћирић, историчарка уметности. Заинтересовани ће имати прилику да изложбу погледају сваког радног дана у сали Завода за заштиту споменика културе града Београда од 8 до 16 часова, до краја ове године.

Завод организује и шетњу Улицом кнеза Милоша са стручним сарадницама Завода, Бојаном Ибрајтер Газибаром и Ксенијом Ћирић, 17. септембра у 17 часова.

Место окупљања за шетњу је код „Осматрачнице са Кајмакчалана” у Пионирском парку преко пута Народне скупштине. Шетња прати тему изложбе, уз могућност непосредног сагледавања укупног градитељског фонда овог престижног београдског булевара, а пре свега 12 проглашених споменика културе. Публика ће чути историјат развоја улице, анализу њених културних, архитектонских, урбанистичких, меморијалних и других вредности. Сећања на различите периоде и политичке прилике и са њима у вези примењене архитектонске постулате и стилове, обезбедиће разумевање контекста из којих су изникла ова културна добра.

Пријаве на имејл-адресу: ksenija.ciric@beogradskonasledje.rs

Како је овогодишња тема „Културно наслеђе за све”, Завод ће се посебним програмом – радионицом за децу „Упознај Улицу кнеза Милоша” обратити најмлађој публици. Указивањем на то да су управо деца настављачи очувања наше престонице приближићемо споменичко наслеђе кроз предавање и радионицу у оквиру дугогодишњег пројекта Завода „Наслеђе за децу”. Место одржавања радионице је Завод за заштиту споменика културе града Београда, у четвртак 16, као у и петак 17. септембра у 11 часова.

Пријаве на имејл-адресу: ana.sibinovic@beogradskonasledje.rs

Овом приликом поновићемо и један популаран програм Завода у сарадњи са свештенством храма – јавно вођење кроз простор Светосавског платoa који је утврђен за културно добро и у оквиру њега обилазак Храма Светог Саве, који је по димензијама највећи православни храм на Балкану, највећа српска православна црква и један од пет најмонументалнијих православних цркава у свету. Место окупљања: испред споменика Светог Саве (између мале цркве и Храма Светог Саве). Време одржавања: петак, 24. септембар 2021. у 17 часова, као и 1. октобар 2021. у 17 часова; За слепе и слабовиде: уторак, 1. октобар 2021. у 14 часова.

Пријаве на имејл-адресу: teodora.mardanovic@beogradskonasledje.rs

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Богат програм „Дана европске баштине” 2021. у Београду

Следећа вест

„Дани европске баштине” у Земуну

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *