Мапирање ромских насеља у Земуну

Нема коментара Share:

14.10.2021.
У оквиру подршке коју Граду Београду пружа Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ путем индивидуалне мере „Приступи интегрисаног градског развоја за инклузију Рома и Ромкиња” и Радне групе за идентификовање одрживих приступа у решавању статуса подстандардних (нехигијенских) насеља на подручју престонице, Градска општина Земун била је данас домаћин састанка одржаног у општинској Канцеларији за младе, саопштавају из ове градске општине.

Састанку су, осим пројектног менаџера ГИЗ-а Дејана Марковића и истраживача Тање Јакоби, присуствовали чланови Већа ГО Земун Владимир Костић и Ђорђе Дукић, в. д. начелника Општинске управе Јелена Врањевац, експерти за урбанизам и социјалну инклузију из Општине и Центра за социјални рад, као и педагошки асистенти земунских основних школа „Раде Кончар”, „Гаврило Принцип”, „Бранко Пешић”, „Бошко Палковљевић Пинки”, „Сутјеска”, „Илија Бирчанин” и „Петар Кочић”.

За потребе мапирања ромских насеља анкетирани су учесници и ажуриране бројке и пресек ситуације из прве руке.

Када се прикупе и обраде сви релевантни подаци из 17 градских општина, приступиће се изради стратешког документа, као и акционог плана за инклузију Рома у Београду, а планска документа ће потом припремати и општине.

На територији Земуна живи више од десет хиљада Рома у условима који су значајно унапређени од последњег пописа становништва, а евидентирано је и даље постојање пет нехигијенских насеља у „урбаним џеповима”, као и на ободима земунских насеља. У протеклој деценији учињени су значајни помаци у образовању, запошљавању и укључивању Рома и Ромкиња у живот заједнице, саопштавају из Општине Земун.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Након обнове више ђака у ОШ „1300 каплара”

Следећа вест

Градоначелник Радојичић поводом 60 година од оснивања Покрета несврстаних са званичницима Републике Индије

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.