Откривена спомен-биста Александра Невског у порти истоимене цркве

Нема коментара Share:

18.11.2021.
У присуству представника Града Београда и делегације Руске Федерације, биста руског кнеза, војсковође и светитеља Александра Невског откривена је данас у порти Цркве Александра Невског у Београду. Реч је бронзаној бисти која је поклон Санкт Петербурга Београду поводом обележавања осам векова од његовог рођења.

Након литургије у Цркви Александра Невског и освештења бисте, присутнима су се обратили градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, патријарх српски Порфирије, губернатор Санкт Петербурга Александар Беглов и руски владика Назарије. Догађају су присуствовали представници министарстава, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, те амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко. Поред њих, присуствовали су и представници Града Београда, међу којима су председник Скупштине града Никола Никодијевић, заменик градоначелника Горан Весић, главни урбаниста Марко Стојчић и помоћник градоначелника Андреја Младеновић.

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да је сваки сусрет са братским руским народом празник за све који раде и боре се за очување наших вишевековних добрих односа. Он је нагласио да је наставак сарадње између наша два народа резултат и изузетно добрих односа које председници Владимир Путин и Александар Вучић негују годинама уназад.

– Вежу нас значајни историјски догађаји којима се српски народ увек поносио. Још једном, хвала вам на гостопримству које сте нам указали у вашем граду у септембру ове године. Приликом те посете за мене је посебно узвишен био тренутак самог чина откривања бисте Александра Невског у порти ваше лавре. Знамо да је Александар Невски за Русе оно што је кнез Лазар за нас Србе – бранитељ отаџбине, свега вредног, часног и достојанственог – рекао је градоначелник.

Градоначелник је нагласио да се у Србији Александар Невски слави и поштује са великим поносом.

– Као што знамо, њему су посвећени многи храмови, а осим Руса, његову молитвену помоћ посебно радо и често призивају православни народи Балкана. Присетимо се да је двадесет седам година владао кнез Александар проводећи дане у подвизима. Најзад, примио је монашки чин, добивши име Алексије, и ту видимо величину његове личности, јер није гледао само у садашњост већ и у вечност – објаснио је Радојичић.

Губернатор Санкт Петербурга Беглов је истакао да је ово година у којој обележавамо 800 година од рођења Светог кнеза Александра Невског.

– На иницијативу градоначелника Београда израђене су две бисте Александра Невског. У септембру ове године делегација Града Београда са градоначелником Радојичићем на челу посетила је Санкт Петербург. Патријарх московски и све Русије Кирил присуствовао је тада откривању те бисте у Санкт Петербургу и благословио постављање обе бисте – истакао је Беглов.

Он је рекао да је данас патријарх српски Порфирије освештао бисту Александра Невског, што представља симбол пријатељства и духовног јединства између наших народа.

– У многим државама и градовима у свету су подигнути споменици и постоје храмови у част Светог Александра Невског. Један од најлепших је овај у Београду. Ми поштујемо и српског светитеља Светог Саву и молимо му се када је тешко. Александар Невски и Свети Сава су успели да сачувају нашу православну културу и веру – рекао је Беглов.

Патријарх српски Порфирије одржао је беседу, указујући да нас вера спаја „у једно тело”. Два народа спојена су и љубављу и заједничком историјом, навео је патријарх.

– Потпуно исти споменик Светом Александру Невском постоји и у лаври у Петрограду. Он, као и бројни светитељи православља припадају свом народу, али преображени у Христу и благодаћу Духа светога превазилазе границе свог народа и постају универзални људи цркве – казао је Порфирије.

Нема истине ван Христа, ван његових заповести и његових принципа живота, појаснио је Порфирије.

– Не можеш рећи да волиш читав свет, а да не волиш оног који је поред тебе. Не можеш рећи да волиш све народе света, а да пре тога немаш истинску, преображену, охристовљену љубав према свом народу, комшији, пријатељу, сроднику – закључио је патријарх Порфирије.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић и Беглов присуствовали манифестацији „Санкт Петербург у Београду”

Следећа вест

Oтвoрeнa излoжбa „Сликa слици – eврoпски пoп-aрт и фигурaтивнo сликaрствo 60-их и 70-их”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *