Радојичић: Памтимо страдале у саобраћајним несрећама и радимо на повећању безбедности у саобраћају

Нема коментара Share:

21.11.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обратио се данас присутнима на Тргу републике где је обележен Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода. Радојичић је истакао да Град Београд спроводи бројне активности чији је циљ смањење броја саобраћајних незгода и осталих ризика у саобраћају, те подсетио да мањи број незгода и жртава не сме да нас опусти имајући у виду да су прошле године у Србији живот у саобраћају изгубиле 492 особе.

Догађају су присуствовали министар унутрашњих послова Александар Вулин, секретар за саобраћај Града Београда Душан Рафаиловић, директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић, као и позната водитељка Деа Ђурђевић која је пре неколико година доживела тешке телесне повреде у саобраћајној незгоди. 

Радојичић је подсетио да је као лекар често виђао родитеље тешко повређене деце у саобраћају, као и родитеље жртава саобраћајних несрећа.

– Поред огромне туге, у сећању остаје и реченица коју понављају, „морамо нешто да урадимо како се ово више никада не би поновило”. Циљ данашњег догађаја је да одржимо сећање на жртве које су изгубиле живот због непажње и неодговорности како сопствене тако и других учесника у саобраћају. Наравно, увек постоји и такозвани „сплет несрећних околности”, али само мали проценат несрећа је проузрокован искључиво околностима. Непажња, небрига, журба, неодговорност… Све су то разлози због којих се догађају саобраћајне незгоде. Стално треба подсећати људе да у току вожње не смемо да размишљамо о томе да ли нам је стигла нова порука или да је јако важно да се неком јавимо док возимо. Тих неколико секунди представљају неизвесност не само за нас већ и за друге учеснике у саобраћају. Неодговорно је сести за волан уколико је претходно дошло до конзумације алкохола или других супстанци. Важно је да једни друге константно подсећамо на безбедности у саобраћају – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, Град Београд предано ради на унапређењу безбедности и смањењу ризика у саобраћају.

– У претходних неколико година број саобраћајних незгода у Београду је смањен за тридесетак одсто. Наравно, далеко од тога да је то довољно. План је да до 2025. године, са Стратегијом коју смо усвојили са Секретаријатом за саобраћај и Саветом за безбедност саобраћаја, тај број додатно буде умањен за 30 до 40 одсто. Статистика каже да годишње у свету живот у саобраћају изгуби око 1,3 милиона људи, што, примера ради, није много мање од броја становника у Београду. Око 50 милиона је повређених глобално годишње, односно седам пута више од броја становника Србије. Наравно да нас највише интересује ситуација код нас. Због тога је додатно обезбеђено око 300 позиција у саобраћају које се налазе у близини школа и вртића. Деца су због тога сада значајно безбеднија, а планирамо да додатно осигурамо још толико локација. У ту сврху Београд годишње преко Секретаријата за саобраћај издваја око 180 милиона динара, као и додатна средства преко Савета за безбедност саобраћаја. Све то није довољно ако у саобраћају не постоји довољно пажње и одговорности – рекао је Радојичић и захвалио свима који учествују у данашњем догађају, а нарочито члановима породица настрадалих који су, како је рекао, смогли снаге да учествују у обележавању Дана сећања на жртве саобраћајних несрећа.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин је истакао да је само у току јучерашњег дана на српским путевима живот изгубило троје људи.

– Од почетка године седморо деце је погинуло у саобраћају и нема опрадавања за оне који не смањују брзину, не везују појас или не знају како да поставе седиште за дете. Такође, нема оправдања за све који користе мобилни телефон док возе или не поштују саобраћајне знаке и прописе. Свака смрт је страшна, али је свака смрт у саобраћајним незгодама још страшнија, јер је у доброј мери могла да буде избегнута. Да се Министарство унутрашњих послова пита, свако ко седне за волан под дејством алкохола или дроге морао би да се суочи са много тежим казнама у односу на актуелне – рекао је Вулин.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић је подсетио на бројку од 492 жртве у саобраћајним несрећама.

– Живот је у саобраћају током прошле године изгубило око 100 младих људи, као и 13 деце. Проблем страдања у саобраћају није само проблем појединца, локалне самоуправе или државе. То је глобални проблем и данас се свет сусреће с огромним бројевима страдалих у саобраћајним несрећама – рекао је Пешић.

Водитељка Деа Ђурђевић је захвалила свима који су организовали данашњи догађај и рекла да сви прописи и апели имају за циљ спасавање живота.

– Статистике које кажу да је смањен број саобраћајних несрећа јесу добра вест, али докле год постоје жртве, јасно је да на превенцији мора да се ради и даље. Сва настојања државе и надлежних органа нису довољна уколико не поштујемо прописе и не обраћамо пажњу на друге учеснике у саобраћају – рекла је Деа Ђурђевић.

Присутнима се обратио и Саша Станковић, отац Павла који је изгубио живот у саобраћајној несрећи. Он је захвалио Граду Београду и Секретаријату за саобраћај који су након његове иницијативе додатно обезбедили саобраћајницу где је погинуо његов син.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: У Београду се много ради на превенцији, едукацији и измени прописа ради смањења саобраћајних незгода

Следећа вест

Весић: На предлог Вучића, Мерима Његомир ће почивати у Алеји заслужних грађана

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *