Горан Весић на Међународни дан борбе против насиља над женама посетио Сигурну кућу

Нема коментара Share:

25.11.2021.
Наше друштво је последњих година урадило много по питању кажњавања насилника и пружања помоћи женама и деци који су жртве насиља, али недовољно како би насиље било искорењено. Насиље је присутније него што га видимо и, нажалост, један број жена још увек се не охрабрује да га пријави, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић приликом посете Сигурној кући поводом Међународног дана борбе против насиља над женама.

– Данас је дан када се подсећамо да је насиље над женама још увек присутно у нашем друштву. Данас посебно говоримо о насиљу над женама, мада би то требало да буде тема свих 365 дана у години. Зато је ово прилика да кажемо да свака жена која трпи насиље треба и да га пријави. Постоје јасни законски механизми да се оне заштите и зато не треба да пристају на живот под насиљем, јер тај живот никада није решење и пре или касније ће доћи у ситуацију да ће морати да пријаве насиље. Што се насиље пре пријави, оно ће се брже санкционисати, а онда можемо да спречимо неке од страшних последица, а то су убиства – истакао је Весић.

Када говоримо о насиљу над женама, није довољно само што имамо законе и то што имамо ефикасан механизам да насилника одстранимо, навео је Весић и додао да мора да се прича и о образовању и о томе да још у вртићима децу треба учити да насиље није решење. 

– Ако децу у вртићима и школи учимо да ниједан проблем не смеју да решавају насиљем, да је то неприхватљиво и ако не подстичемо насиље у њима, онда ће много мање њих постати насилници. Морамо другачије да се односимо према васпитању деце, јер неки родитељи уче децу да на било какву непријатност треба да одговоре насиљем и тако та деца постају потенцијални насилници у будућности и размишљаће о томе како друге ствари у животу да решавају насиљем. Такође треба да више порадимо на обуци васпитачица и васпитача, учитељица и учитеља како да препознају насиље. Они кроз разговоре са децом чују различите информације, сазнају коме треба да се обрате, какав је механизам да се у неком случају реагује и верујем да би на тај начин превентивно решили многе случајеве насиља и вероватно бисмо тако спасили животе многих жена – нагласио је Весић.

Весић је рекао да Сигурна кућа има подршку Града и да ће је имати и у будућности, као и то да је координаторка ове установе Весна Станојевић симбол борбе против насиља над женама.

– Овде се данас налази двадесетак жена и деце, ове године их је укупно 79 прошло кроз Сигурну кућу и то је, нажалост, мали број, јер се многе жене још увек не охрабрују да пријаве насиље – казао је Весић.

Он је најавио да ће се у наредном периоду проширивати услуге које су увези са овом установом, те да је опредељена једна зграда у којој ће бити станови за жене које излазе из Сигурне куће.

– Суштински, најважнији период за њих је излазак из Сигурне куће. У њој су оне сигурне и заштићене, али када је напусте треба да буду спремне на то, а друштво треба да им помогне да наставе да живе самостално, да се одвоје од насилника и да не морају да се враћају у кућу у којој живе са насилником. Уколико им омогућимо да добију запослење, да се преквалификују, да живе нормално са својом децом од свог рада, те жене ће постати самосталне и неће живети на начин недостојан човека – закључио је Весић.

Координаторка Сигурне куће Весна Станојевић је рекла да је ово веома значајан дан јер жене треба да знају да нису саме и да на њих неко мисли.

– Ситуација у Сигурној кући је као и сваке године, куће су пуне корисница, имамо велике капацитете, али и могућност да примимо одређени број жена. Можемо да примимо 30 жена, а неретко примамо више уз сагласност Града. Када је реч о насиљу, ситуација је иста као и претходних година, али се надам да ће у неко догледно време бити боље – нагласила је Весна Станојевић.

Према њеним речима, око 2.000 жена је од почетка године пријавило насиље овој установи.

– То су жене које су пријавиле насиље, али не користе све Сигурну кућу него један број жена пријави насиље па се покаје и помири са насилником. Има различитих ситуација. Велики број се пријављује, а ми се трудимо да помогнемо свима јер имамо различите могућности, адвокатице које бесплатно пружају правну помоћ, психотерапеуткињу и девојку која ради са децом, као и остале жене које пружају различите врсте услуга – рекла је она.

Весна Станојевић је поручила женама да морају да пријаве насиље, јер ако се не пријави не може се ни помоћи. Може да се помогне ономе ко је тражио помоћ. Ко није тражио помоћ, ми не знамо за насиље и такве жене су осуђене цео живот да трпе, закључила је Весна Станојевић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Радојичић: Сарадња са градовима Републике Српске на основу добре праксе и размене искустава

Следећа вест

„Караван зимнице” овог викенда на пијаци „Земун”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *