Никодијевић: Рекордан и избалансиран буџет за 2022. годину

Нема коментара Share:

20.12.2021.
Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић најавио је да ће се сутра пред одборницима наћи Предлог одлуке о буџету за 2022. годину, који је рекордан и износи око 160 милијарди динара. Он је гостујући у „Београдској хроници” прецизирао да су планирана највећа улагања у инвестиције и јавни превоз, али тако да и корисници из области социјалне заштите и непрофитабилни корисници буџета буду задовољени, чиме се показује да је буџет избалансиран. 

– Град Београд има за циљ да обезбеди комфоран и ефикасан јавни превоз, па је тако од 2014. купљен 451 нов аутобус, 56 трамваја, 81 возило за превоз деце и 38 специјализованих возила, то јест укупно 626 возила. Купљено је и сто нових зглобних аутобуса на гас, а испорука се сукцесивно очекује 2022. године. То није крај јер се током следеће године очекује и набавка 80 нових тролејбуса и 50 трамваја. План је да до 2024. имамо пет стотина нових зглобних аутобуса на природни гас. То су огромна улагања, што се деценијама није десило – казао је Никодијевић.   

Инвестиције ће, додао је Никодијевић, наредне године износити чак 38 милијарди динара, што је рекорд, и ниједно давање корисницима социјалних категорија није умањено, чак се и проширује обухват, посебно у сегменту родитељства. Ни један једини дан се не касни са исплатама, нагласио је Никодијевић. 

Он је подсетио да је ове године изграђено седам вртића, а да су за најављених још осам у току радови или пројектовање, те да ће наредне године Београд добити још десет вртића. 

– Број деце који је 2012. године ишао у вртиће износио је 46.200, а 2021. безмало 80.000, малтене дупло више. То је податак који треба да служи на понос сваком у граду – казао је Никодијевић. 

Прва фаза радова у Булевару патријарха Павла је завршена, очекује се да у јануару буде пуштена и десна трака, након чега почиње и друга фаза. Реч је о великој инвестицији на компликованој саобраћајници дугој више од два километра, којом ће се спојити овај део града с Мостом на Ади. Да се не би ишло кроз Кошутњак, појаснио је Никодијевић, препројектована је и она ће водити уз железничке шине, тако да се очекује да 2023. године све буде завршено. 

Београд ће добити и неколико подземних јавних гаража, најавио је председник Скупштине града. „Паркинг сервис” ће урадити гаражу код „Пинкија” и у Скерлићевој, док је Град Београд са кинеским партнерима предвидео изградњу подземне гараже на Студентском тргу, затим на Тргу републике, али након пројектовања метро станице, те у Влајковићевој и Фрушкогорској. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

УспУсвојен буџет Града Београда за 2022. годинуостављање привремених стајалишта на Авалском путу

Следећа вест

Измена режима рада линија јавног превоза

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *