Радојичић: Наставак одговорне политике и развоја града у 2022. години

Нема коментара Share:

02.01.2022.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а изјавио да Град Београд наставља да прати демографску политику Владе Србије, као и да је јуче обишао клинике где су рођени прва девојчица и први дечак у Београду 2022. године, за које је Град обезбедио по 300.000 динара. 

Радојичић је истакао да је демографија веома важно питање за Србију и нагласио да уколико желимо просперитет и бољу будућност, неопходно је да имамо више деце.

– Јуче сам имао прилику да обиђем градске клинике у којима су рођене прве бебе мушког и женског пола, али смо због епидемијске ситуације одлучили да не ступамо у директан контакт са мајкама и децом. Секретаријат за образовање и дечју заштиту ће контактирати са породицама које ће добити чек на 300.000 динара. То је мали вид подршке за прве дана када беба стигне кући. Држава је новим мерама од 1. јануара обезбедила износ од 300.000 динара за рођење првог детета. Паралелно с тим, Град је, поред свих досадашњих давања, обезбедио и додатних 40.000 за четврто дете. Од 2014. године, Град је исплатио породиљама преко 15 милиона евра, док је за вантелесну оплодњу издвојено 30 милиона динара. На спроведеном конкурсу, 60 парова је добило могућност да покуша да добије друго дете, а како имамо довољно средстава у буџету, мислим да ће и додатних 30 парова добити ту могућност. У Београду је током прошле године рођено око 19.000 беба, a надам се да ћемо ове године ту бројку премашити – рекао је Радојичић.

Говорећи о деци и омладини, градоначелник је рекао да Град ради на много пројеката, попут реконструкције више од 10 школа, међу којима је Земунска гимназија која је сада веома савремена, са сјајним кабинетима.

– Обишли смо, заједно са председником Вучићем, реновирану Земунску гимназију. Ученици и запослени су веома задовољни условима које имају. Суштина је да желимо да све остале школе тако изгледају. Изграђено је шест објеката предшколских установа, међу којима се истиче вртић у Улици Милоја Закића. У плану је изградња још 10 вртића, чиме ћемо додатно повећати укупан капацитет државних вртића. Београд има преко 1.300 игралишта за децу а желимо да их буде још више. Наше „Зеленило” одржава и 500 спортских терена, а њихов број такође настојимо да повећамо. Гради се нова дечија болница у Тиршовој, која треба да буде завршена 2024. године. Површине веће од 30.000 квадратних метара, она ће бити једна од најсавременијих дечјих болница у овом делу Европе. Наравно, и екологија је веома важан аспект због тога што је здрава животна средина изузетно значајна за правилан развој деце – додао је Радојичић.

Осврнувши се на дочек Нове године, оценио је да су ватромет и дочек на Сава променади били заиста спектакуларни и рекао да смо те вечери послали праву поруку, а то је да се Београд развија у правцу модерног града који негује и чува своју традицију.

– Београд на води, као нови део града представља симбол развоја и просперитета Београда. Обишао сам и манифестацију „Улица отвореног срца”, која се одржава од 1988. године. У првим сатима нове године, многи Београђани су изашли са породицама и у добром расположењу и лепој атмосфери, уз традиционалне кловнове и „носиће”, дали су допринос хуманитарној акцији скупљања новца за лечење деце. Све то представља лепу поруку коју наш град шаље у свет – оценио је градоначелник.

Када је у питању актуелна епидемијска ситуација и поштовање мера које су на снази, Радојичић је рекао да је епидемиологија савремена наука и да не можемо да очекујемо вечито примењивање старих метода попут дуготрајних „локдауна”.

– То је нефукционално, а срећом имамо поуздане информације које говоре о мањем броју тешких клиничких слика са новим омикрон сојем. Морамо наставити да водимо рачуна, да носимо маске и одржавамо дистанцу једни од других. Људи су 1. јануара спонтано, као и сваке године, изашли на улице. То не можете да забраните и потребно је само пронаћи форму да све буде добро организовано. А управо тако је било и на дочеку Нове године: имали смо маске за посетиоце и апеловали да се поштују мере – рекао је градоначелник.

Радојичић је истакао да се пуно ради на повезивању Београда са другим великим градовима.

– Гостовање у Санкт Петербургу и узвратна посета тамошњег градоначелника Београду били су заиста сјајни догађаји. Београд се намеће као лидер у овом делу региона и значајно је да буде у добрим односима са метрополама са којима можемо да размењујемо искуства и знања. Недавно сам боравио у Атини, где сам се сусрео са градоначелником грчке престонице, који такође много пажње посвећује заштити животне средине. Успоставили смо многе контакте на скупу „Б40” у Истанбулу, где су се окупили представници великих градова из региона, а говорило се и о сарадњи по многим питањима. Број становника у великим градовима се константно повећава и добро је упознати се са искуствима других по питању обезбеђивања што бољег квалитета живота – поручио је Радојичић.

Он је рекао да ће из 2021. године посебно памтити спасовданску литију и шетњу улицама града уз патријарха Порфирија, као и сусрет са руским патријархом Кирилом у Санкт Петербургу.

– Тада сам заједно са градоначелником Санкт Петербурга открио бисту Александра Невског. Памтићу прошлу годину и по чињеници да је Владета Јеротић добио улицу у Београду – рекао је Радојичић и пожелео свим грађанима Србије срећне празнике, стабилност и просперитет.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Београд наставља да ради на одрживом планирању и мобилности попут великих европских градова

Следећа вест

У центру града свечано отворена манифестација „Улица отвореног срца”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *