Фест обележава пола века постојања

Нема коментара Share:
Фест обележава пола века постојања

05.01.2022.
Међународни филмски фестивал – Фест у овој години доживљава своје јубиларно педесето издање и биће одржан од 25. фебруара до 6. марта, у продукцији Центра београдских фестивала. Слоган представљен на визуелном решењу овогодишњег фестивала који гласи „Нови храбри свет” игра је речима у односу на слоган првог Феста одржаног 1971. године који је гласио „Храбри нови свет”.

Публици нашег највећег филмског фестивала ће у оквиру програма бити понуђено више од осамдесет премијерних филмова у различитим програмским селекцијама, а пројекције ће бити приређене у 12 биоскопских сала широм Београда.

На Фесту ће бити приказани филмови који су освојили главне награде на два најзначајнија светска фестивала у Кану и Венецији прошле године – филм „Титан”, редитељке Жулије Дукорно, добитник је „Златне палме” у Кану, и филм „Догађај”, редитељке Одри Диван, који је заслужио награду „Златни лав” за најбољи филм на 78. Филмском фестивалу у Венецији.

На отварању 50. Феста, 25. фебруара у Комбанк дворани биће приказан филм „Страхиња Бановић”, редитеља Стефана Арсенијевића. Ово ће бити српска премијера остварења које је освојило бројне награде међу којима се истиче „Кристални глобус” за најбољи филм на престижном 55. Филмском фестивалу у Карловим Варима, као и награде за најбољег глумца (Ибрахим Кома) и специјално признање жирија за директорку фотографије (Јелена Станковић) на истом фестивалу.

Награда „Београдски победник” за изузетан допринос филмској уметности биће додељена нашим истакнутим филмским ствараоцима – редитељу Емиру Кустурици и глумцу Предрагу Микију Манојловићу.

Поводом јубиларног 50. издања нашег фестивала, „Поште Србије” припремају колекционарски сет поштанских марака за сваку деценију постојања фестивала.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Гала концерт оркестра Народног позоришта за „Сигурну кућу”

Следећа вест

Београд наставља да ради на одрживом планирању и мобилности попут великих европских градова

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.