Весић: Београд предузео мере да заштити компаније које послују са Градом од промена цена на тржишту

Нема коментара Share:

19.05.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић донео је закључак којим се решавају проблеми у реализацији уговора о извођењу радова између Града и извођача радова насталих променама цена на тржишту. Доношењем овог закључка даје се могућност градским секретаријатима и предузећима чији је оснивач Град Београд да у циљу обрачуна разлике уговорене цене радова примене формуле које садрже параметре усклађене са тренутном ситуацијом на тржишту.

 – Поремећаји на светском тржишту и нагли раст цена челика, бетона као и другог репроматеријала довео је компаније које имају закључене уговоре са Београдом у веома тешку ситуацију због које не могу да заврше започете послове, па чак и на ивицу опстанка. Зато сам предузео мере из надлежности које има Град Београд да се доношењем овог закључка створе услови за завршетак започетих објеката и то у року који је дефинисан уговором, као и да реално повећане трошкове изградње не сноси само извођач. Реално повећање трошкова израчунаваће се према формули коју је усвојио Град Београд – рекао је Весић.

Он је напоменуо да се овим закључком елиминишу разлози да извођач због значајно повећаних трошкова изградње у односу на период када је закључен уговор захтева раскид уговора, у ком случају би се морао поновити поступак јавне набавке за преостале радове. То не би довело само до значајног продужења рокова завршетка уговорених радова него и још већих цена у односу на уговорене, с обзиром на промене на тржишту.

– Одлуком која је донета не омогућавамо само да се објекти чију изградњу финансира Град благовремено ставе у употребу и дају на коришћење грађанима којима су и намењени већ се истовремено се обезбеђују услови за стабилност у грађевинском сектору на територији Београда – поручио је Весић и додао да је важно да се заштите наше грађевинске компаније јер су оне покретач раста бруто домаћег производа и да би њихово урушавање имало несагледиве последице по привреду.

Закључак је донет је у складу и у границама Закона о облигационим односима и Закона о јавним набавкама. Весић је рекао да су овакве и сличне мере већ предузеле многе европске земље и њихови градови.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Београд спреман за Фајнал фор

Следећа вест

Радови на водоводној мрежи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *