Успешно реализован међуопштински пројекат намењен особама са инвалидитетом

Нема коментара Share:

08.06.2022.
Помоћник градоначелника Андреја Младеновић присуствовао је данас у Старом двору промоцији резултата пројекта „Унапређење међуопштинске сарадње у циљу јачања капацитета сервиса подршке у мобилности и комуникацији”, намењен особама са инвалидитетом.

Пројектом су у претходне три године били обухваћени Град Београд, Град Нови Сад и градске општине Савски венац и Врачар, уз подршку Владе Швајцарске.

Младеновић је захвалио градовима и општинама партнерима у овом пројекту, те Министарству за управу и локалну самоуправу и Влади Швајцарске.

– Циљ пројекта је био да се посебним сервисом подршке особе са инвалидитетом активније укључе у све области живота, али и у вођење самог пројекта. Верујем да је ово само почетак и да ћемо у будућности имати даљи развој сервиса подршке, пре свега намењених особама са инвалидитетом – навео је Младеновић.

Град Београд заједно са две градске општине овим пројектом прави јасне помаке у комуникацији са грађанима, истакао је помоћник градоначелника.

– Циљ сваке управе је да служи грађанима, а посебно нашим суграђанима који имају потребу да буду боље и квалитетније обавештени. Надам се да ћемо овим пројектом дати пример и другим општинама и градовима у Србији како би пошли примером Новог Сада, Савског венца и Врачара – навео је Младеновић.

Он је казао да је захваљујући овом пројекту препознат и значај ванредних ситуација.

– У таквим ситуацијама су особе са инвалидитетом у тежем положају и због тога смо се у овом пројекту посебно фокусирали на тај сегмент. Такође, верујем у ширење ове мреже и успостављање нових сервиса који се односе на комуникацију и мобилност особа са инвалидитетом – закључио је Младеновић.

Саветница градоначелника Новог Сада Љиљана Коковић је додала да је пионирски корак у овом пројекту било формирање сервиса подршке у комуникацији и мобилности.

– У протеклом периоду смо тај сервис развијали и унапређивали му капацитете. Међусобно смо размењивали знања, искуства и примере добре праксе. Успоставили смо такође успешну сарадњу и са удружењима грађана особа са инвалидитетом у нашим градовима и општинама – казала је Коковићева.

Председник општине Врачар Милан Недељковић је истакао да је помоћ особама са инвалидитетом цивилизацијски искорак. Подсетио је да је Општина Врачар у протеклом периоду урадила пуно на приступачности мобилијара особама са инвалидитетом, због чега је и награђивана од омбудсмана и Сталне конференције градова и општина.

Председник Скупштине Градске општине Савски венац Страхиња Кукић истакао је да ће се технолошка решења и добра пракса из овог пројекта лако имплементирати и у друге локалне средине, те захвалио свима који су дали допринос у његовој реализацији.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Екстремисти би да зауставе Београд

Следећа вест

Постављен аутономни стуб јавног осветљења у кругу Института „Михајло Пупин”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *