Организована прва тура за слабовиде и слепе у оквиру „Дана европске баштине”

Нема коментара Share:

20.09.2022.
Која је „најглупља” биљка на свету, зашто нежни четинар чува банану и која биљка највише воли да се грли, могли су да чују први учесници инклузивне туре који су у оквиру „Дана европске баштине” били у посети Ботаничкој башти „Јевремовац”, саопштено је из Туристичке организације Београда.

„Дани европске баштине” се у Београду одржавају већ 20 година, а „Јевремовац” слави 130 година постојања, те је то био разлог зашто је Туристичка организација Београда прву туру организовала управо у Ботаничкој башти. Тема овогодишњих „Дана европске баштине” су приступачност и доступност за све.

Татјана Гогић, водич у Ботаничкој башти, је слабовидим и слепим особама дочарала боје и мирисе баште, али и објаснила зашто је имела „најглупља” биљка на свету.

– Имела је паразитска биљка која се закачи за грану домаћина и из ње сиса воду и хранљиве материје, али то ради толико снажно да убрзо „угуши” домаћина и сама умре – рекла је Татјана Гогић.

Ботаничка башта чува и старе сорте воћа и редовно сакупља семе, што је изузетно важно јер се инсекти и коров брзо прилагођавају новим пестицидима. Због тога се у стакленцу налазе и сорте дивљих банана поред којих расте тропска јела. Тропски део стакленца је био најзанимљивији за посетиоце, јер су видели биљку која воли да се грли, космополитску сочивицу, али и дифенбахију од које може да се изгуби глас.

Наредна бесплатна инклузивна тура, обилазак Савског трга и споменика Стефану Немањи одржаће се 4. октобра, посета Београдској тврђави 7. октобра, а Храму Светог Саве 12. октобра. Све туре у оквиру „Дана европске баштине” су бесплатне.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Прогноза квалитета ваздуха на сајту Града Београда

Следећа вест

Квалитет ваздуха на референтним мерним местима у августу ове и прошле године

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *