Манифестација „Дани слободе” од 20. октобра до 1. новембра

Нема коментара Share:

17.10.2022.
Манифестација „Дани слободе” биће традиционално одржана, од 20. октобра до 1. новембра низом манифестација, најавили су данас на конференцији за новинаре у Старом двору.

Секретарка за културу Града Београда Наташа Михаиловић Вацић је истакла да се манифестацијом „Дани слободе” обележавају два велика датума из историје нашег града. Низом дешавања на више локација у граду сећамо се 20. октобра 1944. године – ослобођења Београда у Другом светском рату, као и 1. новембра 1918. године – ослобођења српске престонице у Првом светском рату, истакла је ресорна секретарка.

– Манифестацијом „Дани слободе” се сећамо људи који су нам омогућили да културу и уметност стварамо и живимо у слободи. Култура, уметност и свако стваралаштво настају и развијају се само као одраз наше слободе – слободе духа, мишљења и живљења према универзалним вредностима – истакла је Наташа Михаиловић Вацић.

Указала да је наш народ у тој борби за слободу имао и своје савезнике – Французе, Русе, Американце, Енглезе, који су се раме уз раме борили у два светска рата са нашим борцима.

– Борба за заједничку вредност дубоко је усађена у сваком човеку. Борба која превазилази границе, уједињује цивилизације и брише језичке и културне баријере, те уједињује све слободољубиве људе овог света. Можемо да наставимо да користимо и ширимо њихову борбу за слободу, како би у сваком тренутку Београд и Србија били оаза слободе – закључила је Наташа Михаиловић Вацић и позвала Београђане, те госте престонице да у наредним данима посете ову манифестацију.

Догађају је присуствовала директорка Народног музеја и чланица Организационог одбора манифестације „Дани слободе” Бојана Борић Брешковић, као и редитељ Омладинског позоришта „Дадов” Марко Челебић, чија кућа је извршни продуцент манифестације.

Уз церемоније полагања венаца, традиционално ће бити организован дефиле „Победа слободе”, концерти, позоришне представе и изложбе на више локација у престоници, најавили су организатори.

„Дани слободе” се организују под покровитељством Града Београда, када се чита проглас у свим београдским основним и средњим школама поводом два битна датума из историје престонице Србије.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радови на водоводној мрежи у среду

Следећа вест

Градоначелник Шапић: Одлагање грејне сезоне да би што дуже цена грејања остала као и прошле године

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *