Први фестивал „Миња Субота” за децу из Србије и дијаспоре

Нема коментара Share:

07.11.2022.
Први фестивал „Миња Субота”, намењен деци – вокалним солистима, одржаће се у Дечјем културном центру Београд, у сарадњи са Фондацијом „Миња Субота”, у уторак, 8. новембра, од 18 часова, на дан рођења једног од наших најзначајнијих стваралаца за децу – Милана Миње Суботе, саопштавају из Дечјег културног центра.

На конкурс за учешће на фестивалу пријавило се више од сто деце из Србије и дијаспоре, узраста од пет до четрнаест година, од којих је седамнаест освојило сто поена приликом жирирања стручне комисије. Селекциона комисија оцењивала је тачно интонирање мелодије, изражајност интерпретације и квалитет гласа. Жири фестивала радио је у саставу еминентних уметника, музичких педагога, композитора и диригената – Леонтина Вукомановић (уредница фестивала), Снежана Деспотовић (музичка уредница фестивала), Мирјана Миличић Прокић (музички педагог) и мр Невена Ивановић (диригент Хора ДКЦБ).

По речима Леонтине Вукомановић, фестивал је настао како би се сачувало драгоцено музичко наслеђе које је Миња Субота створио.

– Циљ фестивала је да сачувамо заоставштину истакнутог аутора за децу, да подстакнемо децу да певају дечје песме које поседују васпитне и естетске вредности, да негујемо педагошки приступ музицирању, где деца певају слободно и нефорсирано, те да се изборимо са све већим упливом неадекватног музичког садржаја којим су наши најмлађи окружени – истакла је Леонтина Вукомановић.

На завршници фестивала победницима ће бити уручене плакете и дипломе, а публика ће тада имати прилику да чује интерпретације познатих песама уз које су одрастале многе генерације. Учесници фестивала долазе из Херцег Новог, Ниша, Новог Сада, Ћуприје, Смедерева, Шапца, Коцељеве и Београда, а у програму ће учествовати и Хор Дечјег културног центра Београд, Хор „Чаролија”, Тијана Дапчевић, Ивана Петерс, Предраг Вуковић Пеђолино, Тоде Николетић, Слободан Станишић и Леонтина Вукомановић.

Улаз је слободан.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Шапић: Лицитацијом за сплавове до уређеног Савског кеја

Следећа вест

Помен жртвама комунистичког режима и подршка идеји о обнови спомен-парка „Краљева чесма”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *