Обележен јубилеј Електротехничког факултета

Нема коментара Share:

17.12.2022.
Градски менаџер Мирослав Чучковић и помоћник градоначелника Цвијо Бабић присуствовали су данас јубилеју Електротехничког факултета Универзитета у Београду којим се обележава 74 године од оснивања ове институције.

Мирослав Чуковић, градски менаџер и некадашњи студент Електротехничког факултета, истакао је важност постојања и даљег развитка ове институције.

– Од дана факултета, значајније је данас то што се обележава сто година од издавања прве дипломе ове најпрестижније образовне институције у Београду и Србији. Мислим да је веома важно да Град Београд са свим својим капацитетима утиче на развој ове установе. Данас је дошло време да Град Београд заједно са Електротехничким факултетом дође до једне нове и квалитетне зграде која ће бити за читав наредни век и за образовање кадрова који ће водити Србију путем историјског успеха – рекао је Мирослав Чучковић.

Декан Електротехничког факултета Дејан Гвоздић подсетио је на историјат ове високошколске институције, али и указао на значајну будућност и изазове који очекују ову институцију с обзиром на све већи и убрзанији технолошки напредак.

– Овај факултет уписују најбољи кандидати који могу да досегну одређени ниво, што доказује да овде студирају најбољи студенти – истакао је Гвоздић.

Свечана академија завршена је доделом признања најбољим студентима Електротехничког факултета.

Настава садржаја који се односе на електротехнику почела је 1894. године у Великој школи. Од 1905. године, настава се одвијала на Техничком факултету управо основаног Универзитета у Београду, а 1922. године донесене су измене и допуне уредбе о Техничком факултету, где се прави разлика између дипломаца машинства и електротехнике. Прве дипломе по овим правилима издате су 1923. године. Технички факултет се 1930. године преселио у у зграду у Булевару краља Александар, у којој се и данас налази Електротехнички факултет, који је званично формиран 1948. године.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Реконструисан један од најстаријих вртића на Балкану

Следећа вест

Хуманитарна акција на Богојављење

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *