Континуирано одржавање канала у земунским насељима

Нема коментара Share:

08.02.2023.
Градска општина Земун, у складу са програмом редовног одржавања каналске мреже у земунским насељима Батајница, Бусије, Грмовац и Угриновци, на годишњем нивоу ангажује механизацију да чисти и прокопава канале, саопштили су из ове градске општине. 

У претходном периоду на свим локацијама третирано је више од 30 канала. 

Обновљена је каналска мрежа у дужини од пет километара са 200 прилаза кућама које имају ћуприју испред капије у улицама Иришкој, Војачкој, Јасеновачких мученика, Краља Стефана Томаша и Драге Михајловић у Батајници. Такође, радило се и у Новосадској улици и Посавској, док је у Улици мале међе 28. нова, поред чишћења канала, изграђена кишна канализација са сливницима. 

По истом принципу третиране су критичне тачке у Бусијама, Угриновцима и Грмовцу, где се радило на измуљавању и даљем прокопавању канала, чија је основна улога да у себе приме вишак подземних вода, али и атмосферских падавина у систем канала Галовица. Тренутно се ради на обнови канала у шест улица у насељу Шангај и очекује се завршетак радова до краја марта. 

Машине су ангажоване и у насељу Бусије у улицама Бегечкој, Симона Злоковића и Светозара Боројевића од Бојне, а у плану су радови у још четири улице у овом земунском насељу. 

Како је саопштено, Градска општина Земун почеће са обновом канала дуж седам улица у Угриновцима. Између осталог, на измуљавању канала, санацији ћуприја и кошењу стрњике и корова радиће се у Угриновачких солунаца, Школској и Улици Скељани. 

Редовно одржавање мелиорационе каналске мреже у Земуну континуирано спроводи Водопривредно предузеће „Галовица”.

Одржавање канала неопходно је због регулације одвођења сувишних вода и регулисања нивоа подземних вода на обрадивим површинама. 

Како би широка каналска мрежа функционисала, идентификују се проблематичне тачке које настају ширењем грађевинског рејона, у којима су се бројни канали нашли у оквиру насеља, што захтева веће ангажовање на њиховом одржавању, будући да имају вишеструку улогу у заштити од сувишних вода, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Уобичајено радно време београдских пијаца током предстојећег празника

Следећа вест

Градоначелник Шапић: У плану на десетине паркова са пет-зонама

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *