Подршка деци оболелој од малигних болести

Нема коментара Share:

14.02.2023.
Светски дан деце оболеле од рака обележава се сваког 15. фебруара. Институт за трансфузију крви Србије у сарадњи са Националним удружењем деце оболеле од рака НУРДОР организоваће акцију добровољног давања крви у трансфузиолошком аутобусу од 11 до 16 часова на Тргу републике, где ће се одржати и централна манифестација. 

У Србији сваког дана једно дете оболи од малигне болести. Током лечења често морају да примају трансфузије крви које им спасавају живот. Институт за трансфузију крви Србије тренутно располаже једнодневним резервама крви, а најдефицитарније су све негативне и О позитивна крвна група. Зато је важно да се сви здрави људи одазову позиву и добровољно дају крв, да ниједно дете не би дошло у ситуацију да чека терапију, јер резерве крви нису довољне. 

Позивају се сви суграђани да баш на овај дан донирају крв, постану добровољни даваоци крви и на тај начин покажу колико је сваки живот важан. Све акције добровољног давања крви широм наше земље до краја фебруара биће посвећене нашим најмлађим пацијентима који се боре за живот. Списак акција се могу видети на сајту www.itks.rs или на www.nurdor.org. 

За оболеле од леукемије или рођене са тешким болестима крви често је једини спас трансплантација матичних ћелија хематопоезе од здравог даваоца због чега је важно да се што више људи прикључи овом регистру. 

Осим на Тргу републике, крв се тог дана у Београду може дати и у Институту за трансфузију крви Србије од 8 до 15 часова, као и у трансфузиолошком аутобусу испред робне куће „Икеа”, од 12 до 17 часова.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Појачан ред вожње градског превоза на линијама које саобраћају ка гробљима

Следећа вест

Почела продаја карата за ФЕСТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *